Почеле припреме терена за спајање Новог насеља са Футошким путем

Припреме терена за градњу саобраћајнице на Новом насељу – продужетка Улице Бате Бркића – су у току.
1
Фото: Dnevnik.rs

Почетак радова првобитно је најављен за 26. новембар, али је због ниских температура и падавина, померен. У Улици Бате Бркића, од раскрснице с Булеваром Јована Дучића па до зграда „Инобачке”, постављена је сигнализација за забрану кретања те су се тим путем јуче пре подне кретали само камиони с грађевинским материјалом. На простору где је својевремено планиран базен, а који је већ годинама запуштен, сада су постављени контејнери с канцеларијама за грађевинце. Осим тога, на градилишту је и део механизације, као и цеви за инсталације, а камионима се довозе песак и остали грађевински материјали.

Нови булевар, односно продужетак Улице Бате Бркића, од Булевара Јована Дучића до Футошког пута, гради „Пут инвест” из Сремске Каменице, с којим је Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције закључила уговор 16. новембра. Вредност инвестиције је 370 милиона динара (с ПДВ-ом), а на деоници дугој 550 метара предвиђено је рушење објеката, а након тога комунално опремање. За тај посао ће „Пут инвест”, заједно с фирмама „Инвест инжењеринг”, „Енерготехника – Јужна Бачка”, и подизвођачима „Струја” (јавно осветљење), „Енерџи-про” (изградња водовода) и „AB & CO Geosystems” (геодетски радови), имати 240 календарских дана.

Почетна фаза радова подразумева рашчишћавање терена, што укључује и рушење и уклањање грађевинских објеката. Осим путне инфраструктуре, у плану је и изградња водоводне мреже и канализационог колектора, као и постављање новог осветљења. Радиће се и хидроинсталације, а сви радови на подземној инфраструктури биће реализовани у сарадњи и у договору с надлежним јавним предузећима.

Фото: Dnevnik.rs

Изградњом нове саобраћајнице, која ће пресецати улице Милоја Чиплића, Ђорђа Крстића, Исидоре Секулић, Стевана Петровића Брила, Живка Радовановића и Стевана Хладног, Ново насеље ће се на још једном месту повезати с Футошким путем. Осим новог булевара, планирана је и изградња приступних саобраћајница, као и пејзажно уређивање поменутог кварта.

Нови булевар ће имати по две саобраћајне траке у сваком смеру, ширине три метра, и разделно острво између, које ће бити широко два метра. У оба смера планиране су бициклистичке стазе ширине два метра, пешачке ширине три метра, као и коси паркинзи и аутобуска стајалишта, а раскрснице Футошког пута и Улице Бате Бркића и Футошког пута и Анђе Ранковић ће бити четворокраке.

Почетна фаза радова подразумева рашчишћавање терена, што укључује и рушење и уклањање грађевинских објеката. Осим путне инфраструктуре, у плану је и изградња водоводне мреже и канализационог колектора, као и постављање новог осветљења

Продужетак Бате Бркића, односно изградња новог булевара кроз најстарији део Сателита, Тозиновац, растеретиће главне саобраћајнице не само на Новом насељу, што ће знатно олакшати свакодневни живот становницима тог дела града, а и шире. Не треба заборавити ни да ће прилично неугледан и запуштен простор коначно бити сређен, пошто је планирано и уређивање Сателитске пијаце и подручја око ње.

У Градској управи сматрају да ће реализацијом инвестиције цео кварт бити атрактивнији будућим инвеститорима, који ће желети да граде вишепородичне стамбене објекте у близини нове саобраћајнице. Осим тога, наводе и да ће изградњом продужетка Улице Бате Бркића, као и планираних објеката, доћи до комплетне реконструкције кварта за око 800 нових станова, за око 2.000 становника.

Текст и фото Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести