ПОЧЕО ДА РАДИ ЗИМСКИ СМЕШТАЈ ЗА БЕСКУЋНИКЕ У првим хладним ноћима примљено 15 корисника

За оне који немају кров над главом Центар за социјални рад и током ове зиме обезбедио је преноћиште, односно монтажне објекте који су почели са радом 1. новембра и биће отворени током зиме, сваког дана, од 19 часова до 7 часова наредног дана и то до априла 2024. године.
а
Фото: Dnevnik.rs

У објекту у Змај Огњена Вука 13 има места за 28 мушкараца, док се преноћиште за седам жена налази у Темеринској улици 6.

Руководилац службе за заштиту одраслих и старих лица Центра за социјални рад Новог Сада Катарина Столић казала је да је од 1. новембра на ноћење примљено 15 корисника.

- Њима је обезбеђена вечера, кревет са постељином и сигуран простор у коме могу да проведу ноћ. Осим те услуге, корисници добијају психосоцијалну подршку и услуге социјалног рада које подразумевају пружање подршке у остваривању права из области социјалне заштите - објаснила је Катарина Столић. - Они могу и да остваре право на једнократну новчану помоћ, те новчану социјалну помоћ, да се пријаве на адресу Центра за социјални рад и израде лична документа, да поднесу захтев за смештај у установу социјалне заштите уколико им је здравствено стање нарушено и да остваре друга права која им по закону припадају.

Она је напоменула да право на услугу могу да остваре особе које се нађу у бескућништву, као и да за коришћење услуге није потребна документација. Корисници обављају разговор са стручним радницима на основу чега се обавља процена да ли је тај вид услуге адекватан за корисника или се упућује на друге услуге из области социјалне заштите.

Према подацима Центра просечан број корисника за шест месеци, колико се пружа услуга, је претходних година био око 40, па претпостављају да ће тако бити и ове године. Корисници у току дана могу да користе услуге Свратишта за бескућнике које се налази у Футошкој улици 60-62 где могу да добију кувани оброк у току дана, одржавају личну хигијену и промене гардеробу.

С. Ковач

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести