ПОЧЕО ГРОЖЂЕБАЛ У славу престонице вина

„Карловачка берба грожђа” почела је вечерас у Сремским Карловцима, а на централној бини смењивала су се културно-уметничка друштва, а посетиоце је у добар ритам увео наступ бенда „Кило-кило банда”, након којег је наступила  „Рибља чорба”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Популарну манифестацију отворила је и званично покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Она је подсетила на то да су управо Сремски Карловци кроз низ векова били, а и данас то јесу, центар српске духовности, јер је у њима основана најстарија гимназија у Срба, у којој је, уз многе, многе друге наше великане, ђаковао и родоначелник савремене српске поезије, велики Бранко Радичевић.

- Та чаробна варош, Сремски Карловци,  родно је место наше Српске Војводине, чији смо 170. рођендан, баш овде, као и у мају 1848, на расцветалим падинама Фрушке горе обележили прошле године- рекла је она и додала да су  Сремски Карловци и њихова околина „непоновљиве лепоте јер су место раскошних и благородних винограда, који овде расту још од времена старог Рима, и престоница вина, које је одувек било пиће богова и у чију славу се и одржава та манифестација”.

Фото: Dnevnik.rs

Ванредни поласци аутобуса

Током грожђебала ЈГСП „Нови Сад” ће, по потреби, увести ванредне поласке аутобуса за Сремске Карловце с платоа испред новосадске железничке станице. Ванредни аутобуси носиће ознаку „Карловачка берба грожђа 2019” и саобраћаће из Новог Сада данас и у недељу од 17 сати, а из Карловаца почев од 23 сата, уколико за тим буде потребе. У њима неће важити месечне претплатне карте, већ ће се превоз наплаћивати 135 динара у једном смеру, што је редовна цена на тој релацији.


Покрајинска влада је лане, рекла је Милошевићева, основала посебан буџетски фонд за обнову културно-историјског наслеђа и развој Сремских Карловаца. Захваљујући томе, нагласила је, сва раскош која нас окружује поново ће засијати оним сјајем којим Сремски Карловци у целом нашем народу, али и много шире од његових духовних и других међа, сијају одувек. У суботу програм почиње у 10 сати у центру позоришном представом за децу „Потрага за благом”.

Фото: Dnevnik.rs

Сат касније на истом месту су дечје радионице, а у 13 позоришна представа „Велика морска авантура”. На великој бини од 18 сати наступају фолклорни анасмабли „Сремац”, „Васино коло”, „Ђердан” и „Станко Пауновић”. У 20 сати је концерт Великог народног оркестра АКУД-а „Соња Маринковић”, сат касније пева Душан Кострешевић, а од 22 часа Харис Џиновић. На бини у дворишту Музеја музику ће пуштати ди-џејеви. Од 19.30 сати на тамбурашкој бини наступају ансамбл „Зоруле” и полазници Школе тамбуре „Сава Вукосављев”. За љубитеље позоришта, у Свечаној сали Карловачке гимназије у 20 сати је представа „Ковачи” Баг театра.

Фото: Dnevnik.rs

У недељу, у 10 сати почиње програм за децу у центру. Од 18 сати на централној бини наступају Ултра Данце и Форце Данце Студио. Комични мјузикл „Киш” у извођењу Алице ин ЊондерБанд је у 19 часова, а у 20.15 „Креативни М кутак НС” и хор „Вивак Рок”. На позоришној бини у Гимназији у 20 сати је представа „Просидба” Паб театра. За крај овогодишњег издања грожђебала певаће „ЈУ група” од 22 сата.

З. Милосављевић

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5576
Најновије вести