Почео конгрес Исхрана будућности

НОВИ САД: Химном „Устани, Србијо” у извођењу Камерног хора под управом Наташе Црњански, у симболичних пет минута до дванаест, почео је 7. међународни мултидисциплинарни конгрес „Исхрана будућности”, а свечано га је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
s
Фото: Dnevnik.rs

У препуном Амфитеатру новосадског Спенса, где ће заинтересовани и данас моћи да слушају предавања, присутнима су се, осим градоначелника, обратили и координатор др Бора Вујасин, почасна гошћа из Сарајева Суада Карић, главна организаторка Ивана Вујасин и мотивациона говорница Тања Дракулић.

– И овом манифестацијом потврђујемо да смо постали један од најзначајнијих конгресних центара у региону и да Нови Сад има капацитет за организовање скупова с међународним учешћем, што је и један од праваца у развоју туризма као значајног сегмента наше привреде – рекао је градоначелник Милош Вучевић, пожелевши организаторима и учесницима срећан и успешан рад. – Традиција успешног организовања ове манифестације свакако сведочи о њеном квалитету и радује ме што ћемо сазнати многе корисне и занимљиве ствари везане за повећање квалитета наше свакодневице. Последњих година је Нови Сад постао омиљена „цитy бреак” дестинација у овом делу Европе, град у којем се све дуже остаје, и у који се најрадије враћа. Стога желим свима да из нашег града понесу најлепше утиске и да се у њега што пре врате   

Циљ овогодишњег конгреса је да подсети на важност тимског рада јер окупља људе различитог академског образовања и на специфичан начин обрађује теме које се тичу здравијег и срећнијег начина живота. Термином „Исхрана будућности” организатори желе да скрену пажњу на то да је пођеднако важно оно што човек уноси у своје тело, како се односи према њему, начин на који мисли, однос према другим људима, као и према природи. 


Поносни на 97 предавача

Главна организаторка Ивана Вујасин је истакла задовољство, поготово што ради оно што воли, а то је исправан пут ка личној срећи и задовољству.

– Поносна сам што је ове године пристигло 114 радова, а у зборнику радова биће штампано 87 – нагласила је Ивана Вујасин. – Током два дана конгреса посетиоци ће моћи да чују 97 предавача. Захвалила бих се свима који су нас подржали, али и оне који нису, који су нас често критиковали, јер смо, захваљујући њима, из године у годину све бољи и бољи.


По речима Боре Вујасина, тај конгрес поприма међународни значај и светску конотацију, па се нада да ће ускоро прерасти у светски конгрес. У свету се већ увелико прича о њему, а већ ове године пријављени су предавачи с готово свих континената.

Професорка нутриционизма у Прехрамбеној школи у Сарајеву Суада Карић довела је у Нови Сад 50 ученика.

– Желели смо да будемо део величанственог скупа и несвакидашње приче – истакла је Суада Карић. – Ово је прва генерација ученика нутрициониста који ће да руше све границе, трагајући за знањем и новим информацијама. Они су наша будућност. Већ следеће године с колегом Невеном Ченгићем доћи ћу с радом.

Данашњи програм почиње у 10.25 часова и завршава се у 18.45. Улаз за посетиоце је бесплатан. Изложбени штандови које ће посетиоци бити у прилици да виде, као и попусти које могу остварити, биће у складу с концептом конгреса. Током оба дана конгреса организовано је бесплатно мерење притиска, шећера у крви и липидног статуса, а предавања ће бити одржавана у амфитеатру у СПЦ „Војводина“.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести