Почео нови серијал предавања о истакнутим Карловчанима

Након паузе од неколико година, до које је дошло због пресељења бибилотеке „Бранко Радичевић“ у садашњи простор у Прерадовићевој улици, у уторак, 8. октобра, одржано је прво у новом циклусу предавања „Знамените личности и установе Сремских Карловаца“.
sremski karlovci
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Случај је хтео да овогодишња серија предавања отпочне вече уочи рођендана Ива Андрића, и то излагањем професорке Карловачке гимназије др Јелене Ратков Квочке о Карловчанину ког је наш нобеловац овековечио у делу „Омер-паша Латас“.       

Сплетом околности, након неколико читања тог Андрићевог дела, како је рекла, Јелена Ратков Квочка открила је у фусноти да је др Димитрије Атанацковић, један од ликова у три поглавља поменутог романа, родом из Карловаца. То сазнање навело ју је да за потребе својих научних радова почне да истражује о коме је реч, али је своје откриће пожелела и да подели са суграђанима, који су те вечери до последњег места испунили библиотечку читаоницу заинтригирани насловом њеног предавања „Карловчанин др Димитрије Атанацковић, Андрићев књижевни јунак“.

По информацијама до којих је дошла, Димитрије Атанацковић, кога Андрић у роману помиње као аустријског конзула Атанацковића, и у стварности је био дипломата. Србин је, рођен у Сремским Карловцима, завршио је Карловачку гимназију и након школовања у Сегедину, предавао кратко време у њој. Познато је да је 1814. напустио професорску службу и отишао из Карловаца, а већ следеће се вратио и продао све имање. Постао је аустријски конзул у Сарајеву. Остало је забележено да је умро 1857. и да је сахрањен у Сарајеву уз велике почасти. Откривши сазнања до којих је дошла, Јелена Ратков Квочка је истакла да су то полазне основе за даље истраживање тог Карловчанина  који је надахнуо нашег нобеловца, чије књижевно стваралаштво је посебно предмет њеног интересовања.

Следеће предавање у библиотеци из овог серијала под покровитељством локалне самоуправе, на реду је 17. октобра, када ће Александар Стојкечић говорити о архитекти Владимиру Николићу, а Жељко Жарковић о Самуилу Маширевићу.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести