Почиње изградња подземне гараже у Улици Модене

У складу са уговором о концесији и након што су започели радови на изградњи гараже код Бановине, у петак, 27. маја 2022. године, званично почињу припремни радови на изградњи друге подземне гараже, планиране у Улици Модене, саопштено је из градске администрације.
ulica modene -RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Пројектом је предвиђена изградња јавне гараже површине 54.853 м2, капацитета 267 паркинг места на три подземне етаже: на првом подземном нивоу налазиће се 88, на другом подземном нивоу 87 и на трећем подземном нивоу 92 паркинг места. Од укупног броја, стандардна су 245 паркинг места, 14 су за особе са инвалидитетом и 8 за електрична возила.

Гаража је лоцирана на простору између Улице Илије Огњановића и Змај Јовине улице, а позиционирана је тако да обезбеди најбољу приступачност корисницима у зонама високе атрактивности. Колска саобраћајна веза са уличном мрежом из окружења биће остварена преко две приступне саобраћајнице из Улице Модене, док ће пешацима степенишним вертикалама бити омогућен приступ у објекат гараже.

Динамика радова на изградњи гараже усклађена је са динамиком радова на измештању подземне инфраструктуре, који започињу у понедељак 23. маја 2022. године измештањем такси стајалишта, паркинг места и саобраћаја. Радове на измештању инфраструктуре, која се налази у обухвату будуће гараже, реализоваће јавна и јавно-комунална предузећа, свако из свог домена, а у сарадњи са надлежним градским управама. Током извођења радова саобраћај ће бити забрањен у Улици Модене (од Булевара Михајла Пупина до Змај Јовине улице и Улице краља Александра) и слепом делу Улице Илије Огњановића. Док је на снази привремена измена режима саобраћаја, доставна возила и возила станара улазиће у пешачку зону кроз постојећи улаз у Гимназијској улици, а биће отворен и нови улаз у Његошевој улици.

Фото: Јавна гаража у Улици Модене Фото: Град Нови Сад

Након завршетка радова на изградњи гараже, који су предвиђени у року од две године, Град Нови Сад ће приступити партерном и хортикултурном уређењу простора изнад објекта, а нарочито треба истаћи да је пројектним решењем очувано и заштићено стабло копривића које се налази у Улици Модене.

Гаража у Улици Модене једна је од четири гараже које су предмет Уговора о концесији за пројектовање, изградњу, управљање и одржавање јавних гаража на територији Града Новог Сада, а од којих су три подземне на локацијама Модена, Бановина и Трг Републике и једна надземна у Шафариковој улици. 

У немогућности да се обезбеди довољна површина грађевинског земљишта за паркирање, изградњом јавних гаража, а на основу позитивне праксе развијених земаља, решава се проблем мирујућег саобраћаја у централним деловима града и задовољавају потребе растућег прилива становника и даљег развоја Новог Сада.

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести