ПОДЕЉЕНА МИШЉЕЊА НОВОСАЂАНА: Маске на отвореном (не)потребнe?

Откако је Кризни штаб дао препоруку да се заштитне маске носе и на отвореном простору, док су у затвореном ообавезне, Новосађани су подељени око тога да ли је та одлука исправна или не.
њ
Фото: Дневник (В. Фифа)

Док шетате градом,  уочљива је слика да су поједини грађани прихватили препоруку, док велики део њих под отвореним небом шета без маски. Стога смо питали Новосађане да ли је по њиховом мишљењу заштитна маска на отвореном заиста потребна?

– Мислим да треба да се носе маске, како у затвореном, тако и на отвореном простору, то је исправна одлука – каже Душан Мијатовић. – Мислим да је то одлична заштита у борби против коронавируса.

Док смо разговарали с њим, у пролазу нам је једна суграђанка добацила: „Савршено је то што су коначно донели одлуку да се носе маске на отвореном, мислим да је то требало и раније да уведу”. Неколико њих сматрало је да маске уопште нису потребне када смо напољу. Објашњавали су свој став да је то ипак природно окружење, у којем циркулише свеж ваздух и сигурно се вирус понаша другачије него у затвореном простору.

Фото: Дневник (В. Фифа)

– Видиш да не носим маску на отвореном, сматрам да не треба, само ће начинити горе – каже Ј. Р. – У затвореном простору је друга прича, ипак је концентрација људи већа, услови су погоднији за размножавање вируса, зато је боље имати је из превентивних разлога. У мом окружењу људи су подељеног мишљења, но, с обзиром на то да су у затвореном простору свугде обавезне, сви их и носимо. Не знам до сада да је неко кажњен због непоштовања здравствених безбедносних мера, али мислим да, када људе почну да ударају по џепу, тек ће се онда уозбиљити.

Новосађанин који је желео да остане анониман рекао је да апсолутно нема никакво мишљење о препоруци Кризног штаба да се маске носе и на отвореном простору.

– Генерално, мислим да маске штите, како од коронавируса, тако и од других пошасти, нарочито што су јесен и зима периоди респираторних инфекција – каже наш саговорник, и додаје да стога, најбоље је ради свог здравља носити маску, невезано за одлуке и препоруке Кризног штаба. 

Наше старије суграђане брине чињеница да све више младих не поштује заштитне мере, нарочито када се возе аутобусом.

– У аутобусу сам приметила да млади не носе маске, нарочито средњошколци, константно улазе без маски – рекла је бака Милица. – Требало би да се сви придржавају одлука Кризног штаба јер су то људи који су завршили стручне факултете и више знају од нас који нисмо. Мислим да је најбоља препорука да се заштитимо ношењем маски, како на отвореном, тако и у затвореном простору. Како кажу стручњаци, тако ћемо и радити.

И. Бакмаз

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести