Половни уџбеници спас многим родитељима

Иако се школске клупе још увек нису охладиле многи родитељи школараца већ мисле на књиге за

наредну школску годину. Будући да се ради о значајном издатку, решење за многе су продавнице половних уџбеника, где се они могу и продати и купити, а где се често за многоструко нижи износ може комплетирати сет уџбеника и радних свезака за целу годину.

– Набавка уџбеника за основце кренула је чим су завршили школску годину – каже Ксенија Гуљаш која ради у једној од продавница за продају и откуп половних уџбеника. – Ипак, ређе нам долазе школарци сами, улавном су то родитељи са списковима потребних наслова јер је њима више у интересу да прођу јефтиније.

Интересовање за уџбенике се тек очекује, како се септембар буде ближио те продавачица из једне од сличних продавница у граду с којом смо разговарали каже да је код њих за сад само кренуло распитивање о ценама, док се гужве тек очекују. Иако имају књиге за све разреде, она каже да су проблем она издања која су нова и изузетно тражена, а до којих се тешко долази. Како додаје, многи школарци су долазили да продају своје старе уџбенике, међутим, већина их чува за пријемни испит па све то заједно отежава посао.

У продавници у којој ради Ксенија Гуљаш, један уџбеник за основну школу, како она каже, може се купити по 250 динара, а радна свеска кошта 200. Сличан ценовник има још једна слична радња коју смо посетили, где један уџбеник за основце кошта од 200 до 300 или 400 динара, док су цене за средњу школу од 200 динара по наслову, до 500 за нека новија издања.

С друге стране, Ксенија Гуљаш каже да су цене за средњошколске уџбенике различите за свако издање јер су различите и потребе средњошколаца. Ипак, без обзира на ситне разлике, продавачице у обе радње се слажу у томе да је уштеда на половним књигама несумњива. По ценама које стоје на сајту Завода за уџбенике, буквар је, на пример, 696,30 динара, читанка за пети разред 838,20 динара, а радна свеска уз то 651,20, док је историја за осми разред 937,20 динара. Ксенија Гуљаш из сопственог искуства процењује да разлика износи чак више од 11.000 динара, с обзиром на то да за комплет нових књига, како наводи, треба издвојити и до 15.000 динара, а за коришћене око 4.000. Ипак, она наглашава да се у њеној продавници књиге продају на комад, а не у комплету.

Д. Ристић

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести