Пораст насиља на друштвеним мрежама

– Степен безбедности у новосадским основним и средњим школама је на високом нивоу већ другу годину заредом – рекао је официр задужен за рад полиције у локалној заједници и безбедност школа

Дејан Дробњак на рашњем састанку Полицијске управе Нови Сад с представницима Града, правосуђа, просвете и социјалних служби.

Ипак, истакнуто је да је вршњачко насиље путем друштвених мрежа тренутно један од највећих проблема младих у Србији те ће наредне превентивне мере Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији града Новог Сада ићи пре свега у том смеру.

– У последњих неколико месеци спроводимо превенцију електронског насиља као једног од најчешћих облика насиља који се манифестује у школама и у тренду пораста је у целој земљи па се Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова фокусирају на едукацију ученика о могућим последицама онога што се најчешће испостави да је било дечја шала – објаснила је чланица Координационог тела Биљана Кикић Грујић. – Ипак, те шале могу бити толико сурове да је до сада троје деце у Србији изгубило животе због злоупотребе друштвених мрежа. Спречавање тога је први и основни задатак активности Координационог тела, које ће се наставити у другом полугодишту.

Када је реч о претходном полугодишту, официр Дробњак оврнуо се на резултате акције „Школарац”, у оквиру које је у близини једне основне школе пронађено 49 грама хероина, о чему је већ било речи у нашем листу.

– Извршиоци нису били ученици те школе, већ су осумњичена лица у том тренутку била у близини школе – нагласио је Дробњак. – У оквиру акције „Школарац” пронађено је и више од 400 грама марихуане, око 200 комада таблета опојних дрога, 12 лица за којима су биле расписане потраге, а укупно је проверено више од 3.000 лица.

Осим тога, Дробњак каже да, осим једног разбојништва које је расветљено, у околини новосадских школа није било тежих кривичних дела.

– Решено је и 30 других дела, што је значајан пораст у односу на претходну школску годину, када је расветљено само девет – објашњава Дробњак. – Што се тиче осталих кривичних дела на подручју школа, ту се углавном радило о крађама, тешким крађама, уништењу или оштећењу туђих ствари. Двадесет шест крађа је било на подручју школа и интересантно је да су се све десиле у средњим школама, за време одмора, у свлачионицама или учионицама. Трудићемо се да у наредном периоду смањимо и тај број.

Добра вест је да је евидентираних прекршаја на подручјима школа, по Дробњаковим речима, шест одсто мање него у претходном периоду. Ради се о делима која, каже он, углавном нису доводила до тежих последица по ученике. Такође, у току првог полугодишта одржано је 446 предавања кроз пројекат „Безбедно детињство – развој безбедносне културе младих” с темама везаним за спречавање вршњачког насиља, превенцију употребе опојних дрога и бебедно учешће деце у саобраћају. Кроз ту едукацију обухваћено је око 9.000 ученика петог разреда.

Д. Ристић

Фото: Р. Хаџић

 

Нови Сад први реаговао 

Чланица Координационог тела Биљана Кикић Грујић наглашава да је сарадња тог органа с новосадском ПУ одлична, како у спровођењу акција, тако и превентивних мера. Она је подсетила на то да је наш град први у земљи који је формирао Координационо тело, чији је основни циљ да окружење ученика подигне на најбезбеднији могући ниво, као и едукација свих ученика и родитеља о превенцији свих облика насиља.

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести