ПОСЛЕДЊА, ПЕТА НЕДЕЉА У ОКВИРУ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Велика имена из света књижевности стижу у Нови Сад

Калеидоскоп културе у Новом Саду улази у своју последњу, пету, недељу, у којој ће од 9. до 15. октобра пажњу посветити књижевности.
а
Фото: Фото: Весна Лалић / Даница Вукићевић

Јединствен концепт у овом делу Европе претвара Нови Сад у град књиге, уз књижевне програме и предавања, окупљајући најзначајнија регионална имена из области књижевности и других уметничких пракси које из ње произилазе. Недеља књижевности доноси разговоре са ауторима и ауторкама, као одступања од устаљених начина књижевних промоција, и нуди одговоре на питање зашто су нам књиге важне.

Књижевни разговори у Дистрикту

У недељи књижевности гостоваће: Мухарем Баздуљ, Милица Вучковић, Јасминка Петровић, Олгица Пушић Угрнов и Даница Вукићевић.

Мухарем Баздуљ је писац, новинар и књижевни преводилац. Објавио је велик број књига, највише романа и збирки прича међу којима се истичу „Друга књига“ (2000), „Ђаур и Зулејха“ (2004), „Април на Влашићу“ (2011), „Лутка од марципана“ (2016), „Квадратни корен из живота“ (2018) те „Посљедњи мушкарац“ (2019). Књиге су му преведене на енглески, немачки, пољски, украјински, бугарски и македонски језик, а поједине приче и есеји на још десетак језика. Фељтоне, есеје и колумне пише за „Политику“, „Недељник“, портал „Око“ Радио-телевизије Србије те још неке медије у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској. Добитник је неколико књижевних и новинарских награда, међу којима су „Станислав Сташа Маринковић“ дневног листа „Данас“ те „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије.

Фото: Фото: Петар Милошевић / Мухарем Баздуљ

Даница Вукићевић основну школу, ИЏ гимназију и Филолошки факултет завршила је у Београду (одсек Општа књижевност и теорија књижевности), као и Женске студије. Члан је Српског књижевног друштва. Бави се и књижевном критиком и есејистиком. Песме су јој превођене на шпански, енглески, немачки, пољски, француски, грчки, македонски, холандски, и многе друге језике.Током своје каријере Даница је објављивала у многим значајним часописима, заступљена је у бројним песничким и прозним антологијама.Објавила је шест збирки поезије: „Као хотел на ветру” (1992), „Када сам чула гласове” (1995), „Шаманка” (2001), „Лук и стрела” (2006), „Прелазак у једну другу врсту” (2007), „Високи фабрички димњаци” (2012), „Светлуцавост и милост” (2013), „Док је сунца и месеца” (2015), „Ја, Клаудија” (2018) и изабране песме „Када ми мртви устанемо” (2014) као и две књиге кратке прозе: „На плажама” (1998) и „Живот је горила” (2000) и збирку приповедака „Мајка обрнутих ствари” (2017). Добитница је Награде ПроФемина за збирку „Када сам чула гласове”, 1995. године, Награде „Биљана Јовановић“, 2007. године и Награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, 2014. године, као и НИН-ове награде 2022. године за роман „Унутрашње море”.

Милица Вучковић рођена је 1989. године у Београду. Дипломирала је 2012. на одсеку за примењено сликарство у класи професора Мирослава Лазовића, на Факултету Примењених уметности у Београду, на којем је, затим, завршила и мастер студије. На истом факултету је и докторирала 2022. године на студијском програму Примењене уметности и дизајн, са радом под називом „Перцепција уметничког дела код класно различитог посматрача: интерактивна изложба слика и просторних инсталација.“ Радила је годину дана на предмету „акт“ и „сценографија“ као сарадник на Факултету примењених уметности. Од 2014. до 2021. Издала је три књиге, збирку прича „Рој”, роман „Болдвин”, и роман „Смртни исход атлетских повреда” за који је добила Виталову награду за најбољи роман године. Има преко десет самосталних изложби, неколицину колективних, као и неколико пројеката на којима је радила као сценограф или асистент сценографије у Народном позоришту у Београду и Београдском драмском позоришту.

Фото: Фото: приватна архива / Олгица Пушић Угрнов

Ова три велика имена у свету књижевности спојиће једно књижевно вече када ће се у оквиру овогодишњег Калеидоскопа културе у Дистрикту одржати књижевни разговори баш са њима. Тако ће Новосађани и Новосађанке имати прилику да слушају разговоре са неким од најчитанијих регионалних писаца у суботу, 14. октобра, у новосадском Дистрикту са почетком у 19 часова.

Како се од књиге и уз књигу расте

Последњу недељу овогодишњег Калеидоскопа културе, посвећену књижевности, отвориће предавање намењено родитељима деце узраста од шест месеци до седам година. Уз практичне савете педагошкиње, родитељи ће спознати колико је читање важно за развој детета, на шта да обрате пажњу приликом избора књиге, као и на који начин да понуде детету књигу. Откриће како да се књигом играју, а да са друге стране науче дете да књига није играчка.

Педагошкиња Олгица Пушић Угрнов директорка је Предшколске установе „Добра вила„, а своје богато искуство као стручни сарадник педагог стицала је у Радосном детињству, а потом и у установи у којој и данас ради. Педагошкиња Олгица Пушић Угрнов одржаће у уторак, 10. октобра у 18 сати у Културној станици Млин предавање за родитеље „Како се од књиге и уз књигу расте”.

Дружење са најмлађом публиком у Културној станици „Млин”

Најпознатија српска ауторка књига за децу и младе, чија су дела преведена на готово 30 језика, али и адаптирана за представе и филмове (филм „Лето када сам научила да летим”), дружиће се са најмлађом публиком у Културној станици „Млин”. У недељи књижевности шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду одржаће се разговор са књижевницом Јасминком Петровић у уторак, 10. октобра, у Културној станици Млин, од 19 часова.

Фото: Фото: приватна архива / Милица Вучковић

Јасминка Петровић рођена је у Београду. Написала је више од тридесет књига за децу и младе („Лето када сам научила да летим”, „Бонтон”, „Од читања се расте”, „Само за твоје уши”, „Све је у реду”, „35 калорија без шећера”, 100 лица столица и друге). Њене књиге преведене су на двадесет пет језика, а неке од њих су драматизоване у позориштима за децу у Београду, Сарајеву, Загребу и Стокхолму. По романима „Лето када сам научила да летим„ и „О дугмету и срећи„ снимљени су филмови. Била је уредница тинејyерске емисије (Радио Пингвин), писала је за многе часописе (Тик-Так, Велико двориште, Политикин Забавник…). Уређивала је Натионал Геограпхиц Јуниор на српском језику. Потписује сценарио дечје серије „Кукурику шоу„ (РТС). Учесница је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Инспирацију проналази у разговорима с децом.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан, али је за све програме у оквиру недеље књижевности неопходна пријава на сајту www.kaleidoskopkulture.com.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

И. Јапунџа

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести