ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Богат избор посних намирница

Ускршњи пост почео је јуче и трајаће наредних седам недеља. Потрошачи током јучерашњег преподнева увелико су набављали намирнице за посни јеловник, због чега су биле приметне гужве у продавницама здраве хране, рибарницама, а посебно око пијачних тезги на којима се продаје сушено воће.
Bogat izbor posnih namirnica Foto: V. Fifa
Фото: Богат избор посних намирница Фото: В. Фифа

Намирница које се током поста често нађе на трпези је пасуљ. Добар избор се може наћи на пијацама, углавном се купује тетовац и градиштанац, по око 170 динара килограм. Кромпир и лук су ове године достигли неуобичајно високе цене, које су непријатно изненадиле купце. Цена им и даље стагнира на том нивоу, па се тако могу пазарити за око 70 динара, док за yак од пет килограма продавци траже од 550 до 700. Многи сочно месо замене печуркама, а најприступачнији и најтраженији су шампињони, који коштају 200 динара килограм док паковање буковаче од 400 грама стаје 150 динара.

Током уздржавања од мрсне хране, популарно је и сушено воће на мерење. Сушене кајсије коштају 700 динара, шљиве од 200 до 300, смокве од 250 до 400, док су лешници 650, очишћени ораси око 800, а највише је потребно издвојити за бадеме, око 1.100 динара.
 

Намирница (кг) Цена (дин)
Пасуљ                  170
Кромпир                65
Лук                        70
Шампињони        200
Сушене кајсије 700
Ораси                800
Шаран                450
Сом                   850

 

Риба је једна од основних намирница које се користе током поста. У рибарницама килограм шарана стаје 450 динара, сома и смуђа 850, толстолобика 350, штуке 470, док су караши најјефтинији и коштају 200 динара килограм, док „пакет” за рибљу чорбу кошта 500 динара. Љубитељи морске рибе могу пазарити лосос-пастрмку за 650 динара, ослић хоки за 440, сарделе за 300 или папалине, које су увек популарне и лаке за припрему, за 200 динара.

С. Ковач

АНКЕТА ДА ЛИ ИЗБЕГАВАТЕ МРСНУ ХРАНУ ТОКОМ УСКРШЊЕГ ПОСТА?

Thumbnail

Дејан Радић, студент:

– Ове године сам одлучио да не постим свих шест недеља. Студент сам, због чега ми није згодно да се придржавам посебног режима искране. Међутим, ако будем имао прилике и воље, потрудићу се да ипак испоштујем традицију. Вероватно ћу се посног јеловника придржавати последње недеље.

Thumbnail

Кристина Хромиш, ученица:

– Постим и ове године, као и ранијих. Остатак породице ће ми се у посту „придружити” за неколико недеља. Током уздржавања од мрсне хране највише волим да припремам разне специјалитете од теста, посебно једноставне рецепте, попут теста с кромпиром или маком.

Thumbnail

Ђура Хорват, пензионер:

– Не постим „наменски”, односно током божићног и ускршњег поста. Трудим се да током читаве године водим рачуна о исхрани и о „линији”. Тако током недеље, једном или двапут, припремам јела која су посна и користим више здравих намирница и свежег поврћа.

Thumbnail

Милена Панић, пензионерка:

– Годинама постим, како током божићног поста, тако и током ускршњег. Осим што припремам посна кувана јела, припремам и посне колаче, торте... Није тешко избегавати мрсну храну. Треба се само добро организовати и познавати намирнице.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести