ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Јесен подигла цене на пијацама

Ко је одуговлачио са спремањем зимнице, добро се преварио.
т
Фото: Dnevnik.rs

Јесен је донела поскупљење поврћа и воћа на пијацама у односу на пре неколико седмица, због чега тешко може да се нађе производ испод 100 динара. Цена паприке се јуче на Футошкој пијаци кретала између 80 динара, колико су коштале мање, и 140, парадајза је једва било на тезгама, а коштао је око 110, док су се краставци могли пазарити за 60, 80 или 100 динара, у зависности од сорте. Купус и кромпир за сада „држе” цену па килограм на већини тезги стаје 60 динара.

Трговци с којима смо разговарали правдају се да је то „стандардно” јесење поскупљење јер, иако током дана температуре достижу 20 степени, свеже ноћи су учиниле своје. С друге стране, купци с правом негодују јер високе цене свакако не пријају плитком џепу.

Фото: Dnevnik.rs

Од воћа најскупље је грожђе, а купци килограм могу пазарити за 90 динара, односно 140, колико стају здрави крупни гроздови. Грађани који крену у потрагу за шљивама, наћи ће их на неколико тезги, а за килограм ће платити 80 динара. Најјефтиније су јабуке, а продавци током читаве сезоне маме купце натписима „два килограма за 100 динара”. С друге стране, крушке, којима је такође сезона, коштају дупло више, односно око 120 динара.

На све више тезги трговци излажу и веснике јесени – дуње и бундеве, које коштају 100 динара килограм, односно 60. Цитрусно воће тек треба да стигне, али прве манадрине се већ могу густирати за 130 динара килограм, док цена лимуна полако постаје све приступачнија па сада кошта између 150 и 180 динара.

Текст и фото: С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести