ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Летњи пнеуматици од три до 55 хиљада динара

До 1. априла важила је законска обавеза о поседовању зимских пнеуматика на аутомобилима, у случају да на коловозу има поледице, леда или снега.
gume pneumetici vulkanizer fifa
Фото: Дневник/ В. Фифа

После тог датума препоручује се прелазак на летње гуме, али он није обавезан. Током године користе се и гуме за све сезоне, што је прихватљиво ако су температуре у умереном минусу или умереном плусу. Зимски пнеуматици се лети много брже троше, самим тим је и кочење теже. Летње гуме се од зимских разликују по томе што имају “основне црте” које служе за избацивање воде.

Код зимских гума линије су “гушће” урезане и много мекше од летњих, логично, због боље прилагођености зимским условима. У члану 86 Правилника о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима, наводи се да је најмање дозвољена дубина линије на летњим гумама 1,6 милиметара.

Један од разлога због којих је замена гума у летњем периоду препоручљива јесте и то што се летње гуме слабије загревају када температура пређе 30 степени, што продужава њихов век трајања. Такође, мекоћа зимских гума значи и продужавање зауставног пута, што нарушава безбедност. У анкети сервиса аутомобила “Кеди НС” чак 44 одсто испитаника после 1. априла не прелази на летње гуме, док седам процената њих то уради понекад. Грађани са којима смо имали прилику да разговарамо имају подељена мишљења о томе да ли треба озаконити обавезну употребу летњих гума, као што је случај са зимским. Они који су сагласни са тим као разлог наводе безбедност, док други мисле да треба мењати гуме, али да не би требало да постоје санкције у супротном.

Што се тиче цена летњих пнеуматика, оне се крећу од 3.000 динара марке “Кингстар”, преко марке “Тигар”, “Мираж”, до скупљих модела “Сава” од 12.000 динара. Износ средње класе креће се од 4.000 до 12.000 динара марке “Фулда”. Премијум гуме “Мишелин”, “Данлоп” и “Гудјир” коштају између 5.000 и 55.000 динара. Монтажа и замена гума грађане ће, у зависности од димензија пнеуматика, коштати 300 динара, ако је у питању гума од 15 инча, 350 ако се ради о гуми од 16 инча, за 18-19 инча плаћа се 450 динара, а од 20-22 - 500 динара. За замену гума на полутеретним возилима плаћа се 400 динара.

Без обзира на то што замена зимских гума није обавезна, из сервиса за аутомобиле поручују да посла увек има, независно од тога које доба године је у питању, као и да не постоји одређена сорта пнеуматика која је најтраженија.

Текст: В. М. Петровић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести