ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Теретане у јулу и августу слабије посећене

Летњи период са собом носи више могућности за бављењем спортом на отвореном простору, за разлику од затворених теретана, које нису најпопуларније у овом тренутку, а разлог је што се многи вежбачи враћају својим кућама, истичу саговорници “Дневника”.
1
Фото: pixabay.com

Упркос томе што они који се баве физичком активношћу једва чекају лепше време како би тренирали на отвореном простору, неиздрживи услови ових дана довели су до тога да је екипа “Дневника” наишла тек на по којег вежбача на отвореним теретанама.

Због смањеног обима посла и нешто мање посете лети, неке теретане су ускладиле своје радно време.

– Тренутно смо укинули термине у шест ујутру, два поподне и девет увече, јер је тада најмања гужва, што је уобичајено на лето, када студенти иду кући – каже радник “Кросфитнеса” Никола Мудрински и додаје да се ситуација разликује зими, када буде крцато. – Зими имамо термине од шест до 23 часова, јер су људи константно ту, што је у потпуној супротности са тренутним стањем, а не вреди држати тренинге за двоје људи. Обично имамо око 100 редовних вежбача и око 50 рекреативаца, а цена чланарине варира од количине тренинга. За 12 тренинга месечно плаћа се 3.000 динара, а за 20 - 3.500 динара.

Радник “Фитзона” Михајло Бијелац каже да је ситуација са карантином прошле године негативно утицала на вежбаче.

– Ситуација са разним рестрикцијама натерала је људе да буду у кућама и самим тим смање своје физичке активности, а све то довело је до вишка килограма  – истиче Бијелац, који у томе види разлог повећања вежбача у односу на претходну годину, али није сагласан са њиховим методама. – Многи мисле да за само месец дана могу доста да напредују и да буду затегнути. Нажалост, то тако не функционише и то није смисао тренирања, које треба да буде нека врста рекреације коју упражњавамо током читаве године због свих добробити које доноси. То је и један од разлога зашто “Фитзон” има у понуди студентски “микс пакет”, који је дупло јефтинији од стандардног пакета, чиме желимо да додатно стимулишемо младе.

Погодности за студенте један су од главних адута и теретане “Масл Џим”, чији власник Немања Калкан наводи је младе тако лакше подстаћи, али и да постоје и друге акције.

– Попусти и акције су пре свега добра ствар за оне који су неодлучни у томе да крену да вежбају, па их то мало стимулише – сматра Калкан и објашњава да су управо студентски попусти оно што његову теретану одваја од конкуренције. – Од када сам кренуо са радом 2017. године постоји акција за студенте од десет одсто попуста на месечну чланарину и то ће увек трајати, док са друге стране цене варирају од услова и потреба вежбача – од 20 евра, па и до 100 за чланску карту.

Све се гласније прича о томе да постоји могућност да се поново уведу одређене рестрикције услед епидемиолошке ситуације. Међутим, за сада је све редовно, а како Калкан каже, промена радног времена ће се десити тек онда када се пооштре мере кризног штаба.

– Пре доношења одлуке о новим мерама нема разлога скраћивати радно време, јер је већина вежбача већ довољно збуњена око ситуације не само са теретанама, него и осталим објектима – објашњава власник “Масл Џима” и додаје да је управо питање о радном времену једно од најчешћих које му постављају клијенти, од којих неки одлучују да паузирају, баш због актуелне здравствене ситуације. – У поређењу са прошлом годином, број вежбача је повећан јер се људи враћају уобичајеном животу, али и даље постоји одређени број људи које спутавају разне дезинформације о хигијени теретана које читају, па се на основу тога опредељују да не тренирају.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести