Повећана помоћ за прворођене бебе и тројке

Изазови родитељства су многи, а неки од њих почињу већ са планирањем проширења породице.
15-za roditelje i bebe
Фото: Dnevnik.rs

Важно је да се најсрећнији тренуци са новорођеном бебом не буду испреплетени са финансијским бригама, а томе могу допринети републичке и градске новчане олакшице и исплате, као и поклон пакети и попусти у одређеним продавницама који могу бити од велике помоћи у првим данима родитељства, стога је “Дневник” за своје читаоце саставио списак “адреса” на које се нови родитељи могу обратити, како би остварили своја права.

Градско веће Новог Сада је крајем октобра усвојило је повећање износа које се исплаћују паровима за прво дете и тројке. Тако сада, уместо 35.000 динара, за све бебе рођене од 1. октобра исплаћује се 50.000 динара, док је новчана помоћ за тројке уместо првобитних 150.000 динара, сада 200.000.

Како је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао за “Дневник”, та издвајања ће се наставити и у следећој години, а део дугорочног плана је и новчана стимулација породица за рађање другог детета.

– Сматрам да је потребно дати више новца за друго и треће дете, јер се породице теже определе за друго дете него за прво, а касније лакше за треће дете, то нам показује статистика – казао је Вучевић и додао да се ради на природном прираштају.


Бесплатнебебипаркинг карте

за Новосађане Јавно комунално предузеће “Паркинг сервис” поклања мајкама 30 часова бесплатног паркирања у црвеној, плавој и белој зони, у комплету од 30 паркинг карата, те једна карта важи један сат. Право на бесплатан паркинг остварује мајка чије дете до подношења захтева није напунило више од годину дана, а приликом преузимања паркинг карата, корисник на увид доноси личну карту мајке и Извод из матичне књиге рођених детета. Карте се могу преузети радним данима од 9 до 15 часова у Служби за продају ЈКП “Паркинг сервис”, Филипа Вишњића 47, док се све додатне информације могу добити позивом на број телефона 4872-115.


Подсећамо да Град Нови Сад, осим редовних давања, новац издваја и за рођење детета на “посебне дане”, па се тако за дете које је прво рођено у Новом Саду 1. јануара нове године исплаћује 200.000 динара, док сваком детету које је рођено 1. јануара следује 50.000 динара, а за дете рођено на Дан Града, 1. фебруара, ту је поклон од 200.000 динара. У случају да се роде близанци, тројке или више деце, новац се исплаћује за свако дете.  Такође, Град из буџета нуди и право на накнаду трошкова за биомедицински потпомогнуту оплодњу у износу до 220.000 динара по корисници за један покушај. Према Закону о финансијској подршци породици са децом, из буџета Републике Србије се за прво рођено дете исплаћује једнократни родитељски додатак у износу од 106.413 динара, док се за друго дете исплаћује 255.391 динар у 24 месечне рате по 10.641 динар. За треће дете следи накнада од 1.532.346 динара у 120 месечних рата по 12.770 динара, а за четврто дете родитељи добијају додатак од 2.298.519 динара који се исплаћује у 120 једнаких месечних рата по 19.154 динара. Уз то, родитељи могу да добију и паушал за набавку опреме за дете које је рођено 1. јула 2018. године и касније у износу од 5.320 динара, а он се исплаћује заједно са једнократним износом родитељског додатка за прво дете или са првом ратом родитељског додатка за друго, треће и четврто дете. Уколико мајка која има троје деце, а у наредном порођају роди двоје или више деце, она остварује право на родитељски додатак и за свако рођено дете у том порођају.

У првим данима и месецима родитељства, ту су и пакети добродошлице бебама, као и бројни попусти који се могу оствари широм града.

У продавници “Акса” све бебе рођене ове године добијају бесплатан бејби пакет за новорођенче, који је могуће преузети до три месеца након рођења детета. У овом пакету налазе се пелене, шампони и купка за бебе, марамице, несесер, приручник, приступница, налепница “Беба у ауту”, као и 500 динара на картици Акса клуба. За овај пакет потребно је однети бебин Извод из матичне књиге рођених на увид и попунити приступну изјаву у било којој продавници.

Поклон за бебе може се преузети и у “Лили” дрогерији постајањем члана “Mamma&Baby” клуба. За то је потребно да беба буде узраста до годину дана, а од документације потребан је Извод из матичне књиге рођених и лична карта мајке на увид, као и попуњена приступница. У овом поклону налазе се пелене, различите месечне понуде са попустима, а картица која се добија важи до бебиног трећег рођендана. У ТСВ дисконту, уз фотокопију отпусне листе из породилишта која није старија од 30 дана на увид и са очитаном личном картом, стиче се право на поклон-пакет за бебу.

Све бебе старости до шест месеци, са пријавом у “Baby bouns” програм, дарује и продавница ДМ поклоном у ком су пелене, влажне марамице, “Себамед” пакетић, сапун, крема, торба и налепница за аутомобил, заједно са брошуром са саветима за родитеље и ваучерима за куповину. За учешће у “Baby bouns” програму могу се пријавити све бебе до годину дана, док поклон-пакете добијају само оне старости до шест месеци. У “Бену” апотекама могуће је учлањење у програм лојалности којим се стиче право на попуст од 15 одсто на производе из асортимана “Маме и бебе”, који важи од трудноће до друге навршене године живота ебе, а приступница се попуњава у било којој “Бену апотеци”.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести