ПРАОНИЦА ПАСА Кад је купањац, и за псе и за власнике уживањац

Свако ко је бар једном окупао свог пса у кади, зна колики је то посао, не само окупати куцу, већ и осушити, а затим, наравно, орибати купатило до цаклења, као да пре само сат времена нисте купали пса који је покупио сво блато из парка након дуге шетње.
kupanje pasa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Сања Новак је самоуслужну праоницу паса под називом “Dog Wash Bubble” отворила у Новом Саду у августу 2014.године. Ово је једина праоница овог типа не само у граду, већ и у држави, где власник сам купа свог пса, иако је могућа доплата услужног прања, уколико желите да вам Сања окупа куцу. Управо због олакшања посла и труда, праоница сада има редовне муштерије, те је обиђе око 500 куца годишње.

- Ми смо се првенствено фокусирали на средње и велике псе, мада нам долазе и мали и дневно нам дође у просеку до пет паса, уназад годину и по дана- каже власница перионице за псе, коју сада обилазе пасмине од чивава до азијских овчара, правила нема.

Ова перионица је занимљива, јер ради по истом принципу по којем ради и услужно прање кола, те тако има и опције: дезинфекција, шампонирање, шампон против бува и крпеља који је намењен само за тело, никако главу, регенератор, испирање и фенирање. И заиста, длака пса, после купања засија, али је још веће олакшање што се за власнике ту прича са купањем завршава, односно немају још додатних сат времена посла прања пса, и рибање свог купатила. Чисто и уредно и вредно тих 500 динара, јер је псу потребно купање на свака три месеца, уколико се негде додатно не запрља, те онда мора чешће и сваки ветеринар ће вам рећи да је све преко тога чисто претеривање, јер псу могу да се закрче знојне жлезде.

Фото: Dnevnik.rs

Сања прича да је била једна праоница овог типа у Београду, али да је у међувремену затворена, док у Новом Саду, за четири године, односно од прошле, Сања исплатила улагање у машину и сада послује у плусу.

- У почетку је било скокова у смислу, један дан нам дође по 12 паса, па пет дана нема никога, док се за нас није прочуло, и иако смо имали рекламу на радију, најбоља је ипак она “од уста до уста”, тако да се наше пословање усталило- истиче Сања. Праоница је тако прешла на заказивање, како би свако добио потпуни угођај са својим псом, да не би било чекања и да би на миру велики пси били окупани и осушени, за шта је потребно у просеку сат, сат и по времена.

Сања је посао започела са Јованом Станковић која је због других обавеза изашла из власништва, али је сада редовна муштерија.

- Најскупље у самом старту је била набавка машине, која нас је, иако смо купили јефтинију варијанту, ипак коштала око 10 хиљада евра, и исплатили смо је након четири године- каже Сања и додаје да људи из Хрватске који су и направили машину, праве и самоуслужне праонице аутомобила, тако да је концепт исти, убаци се новац, одређена је минутажа и прање може да почне.

Она напомиње да нису сви Новосађани расположени да сами купају своје псе, те су из тог разлога и и увели опцију услужног купања, а зависно од величине пса, дужине длаке и степена запрљаности, цена се креће од 600 до 1500 динара.

- Купање лабрадора услужно кошта 800 динара, морају да буду баш јако запрљани да би цена прешла хиљаду динара, а ретривери, маламути, пси дуже длаке коштају хиљаду, док су бернардинци 1500 динара - каже Сања и додаје да траже грумерку која би за стално шишала псе у њеној праоници, али још увек немају ту услугу.

Фото: Dnevnik.rs

“Dog Wash Bubble” има сарадњу са пансионом за псе из Сремских Карловаца, те жена која држи пансион посуђује свој ауто праоници.

- Имамо у понуди и опцију да одемо по пса, окупамо га и вратимо на адресу, тада је цена 1200 динара за град, а уколико је пас у Петроварадину, Сремској Каменици, Ветернику онда је цена 1500 динара - каже Сања, а пси који долазе у пансион у Карловцима код нас се купају по нижој цени.

Након купања, а пре сушења феном, добићете и пешкире и четке, и опет одабрати опцију самоуслужно или услужно, од воље вам.

- Ми подстичемо људе да сами купају своје псе, јер такав и јесте концепт, услужну опцију имамо само због власника који то желе, јер мисле да неће то добро окупати пса, али он ће увек имати више поверења у свог власника и биће му сигурно лакше, него да га купа неко непознат- истиче Сања.

Перионицу паса и контакт можете пронаћи и на Фејсбуку или на интернет страници “Dog Wash Bubble” , те заказати свој термин и доживети искуство праоне за псе у којој је купањац чист уживањац.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести