Представљен “Новосадски волонтерски сервис”

Први кораци и модели пројекта “Новосадски волонтерски сервис”, чији су иницијатори Омладинска престоница Европе “ОПЕНС 2019” и Фондација “Нови Сад 2021”, представљени су у Градској кући.
Volonterski servis 1
Фото: нови сад2021

Новосадски волонтерски сервис представља онлајн платформу на којој ће организације и институције на нивоу града моћи да представе своје програме и пројекте које желе да реализују, а са друге стране ту су појединци, млади који желе да искористе слободно време тако што ће да волонтирају, чиме се успоставља дијалог између актера.

„У перспективи се тежи да платформа добије подршку Града“, казала је координаторка волонтера Дејана Балтес.

“Оно што је значајно јесте да су створени услови за један такав одрживи механизам у волонтеризму и желимо да пошаљемо поруку да је волонтирање леп гест који доноси искуство и познанство.”

Према мишљењу руководиоца пројекта “Новосадски волонтерски сервис” Војислава Пркосовачког, волонтерски сервис је посебна форма волонтирања и нека врста пешчаног сата која пружа услуге понуде и потражње. Волонтери могу да приступе платформи, потраже могућност волонтирања, а исто тако да на платформу ставе своје описе волонтирања. Волонтерски сервис није намењен само младима од 15 до 30 година, него свим суграђанима, што је новина у волонтеризму.

О волонтеризму се у последњих неколико дана прича и поводом највећег мозаика на свету који се до пре два дана налазио на Тргу слободе, а који је, у организацији Удружења “Чепом до осмеха”, правило 300 волонтера.

Фото: нови сад2021

„Приликом прављења мозаика имали смо волонтере од три до 80 година“, испричала је председница удружења “Чепом до осмеха”. “Пре тога смо организовали тронедељно сортирање чепова на које су се људи одазивали и ту су се већ створили позитивна енергија и тимски дух. Битно је кроз волонтирање подстицати људе и давати им до знања да могу да се укључе.”

Председник Фондације “Нови Сад 2021” Немања Миленковић истакао је да су, заједно са пројектом “Омладинска престоница Европе “ОПЕНС 2019” и хуманитарно-еколошком акцијом “Чепом до осмеха”, желели да покажу шта јединство и заједништво могу да учине за један град.

„Кроз подршку акцији “Мозаик за Гиниса” желели смо да покажемо шта наизглед безначајни чепови могу да учине за слику града, а са друге стране шта значи када се гради кључна реч за заједницу, а то је поверење“, рекао је Миленковић.

“То показује да је Нови Сад град који можда има хиљаду мана, али има једну велику врлину, а то је да живи живот, што је потврдио и овог пута. Надам се да заједништвом правимо један нови корак којим показујемо да град може да живи квалитетније.”

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести