Предстоји сређивање крова зграде Матичарске службе

За реконструкцију крова, укључујући и радове у поткровљу, зграде на Тргу младенаца 7, Град ће издвојити око 24,4 милиона с ПДВ-ом (24.430.915,8).
с
Фото: Р. Хаџић

Обнова је на тендеру Управе за имовину и имовинско-правне послове поверена ветерничком предузећем “Озеблин”, а сви планирани радови биће завршени до краја године. Будући да се објекат, у чијем је приземљу апотека, а на спрату Матичарска служба, налази у старом језгру Новог Сада, које је проглашено за културно добро, планирани радови морају бити усаглашени с мерама Завода за заштиту споменика културе.

Грађевина у облику слова П краћим делом је оријентисана ка улици, док се бочним странама ослања на суседне објекте. Конструкција зграде је као и на осталим из тог периода, односно реч је о масивном конструктивном систему, с носећим зидовима од цигле. Кров је дрвени, са дворишне стране једноводан, а са уличне двоводан, покривен равним бибер црепом с двоструким покривањем, како је у тендерској документацији објашњено.

Реконструкција је подељена на две целине - поправку крова и сређивање поткровља, као и радове у сутерену, што подразумева преграђивање простора и формирање просторије за хидроцел, односно ту ће се налазити пумпе.

Предвиђена је демонтажа кровног покривача и замена црепа новим незапаљивим. И стара хидроизолација, која, како је наведено, пропушта воду, биће замењена, као и олуци, лимени делови крова, опшивке и слични елементи. Реконструкција предвиђа очување нагиба, геометрије крова и врсте покривача. Кровни прозори ће, најпре, бити демонтирани, а затим замењени новим, док спољне јединице климе остају на истом месту.

Будући да се објекат налази у старом језгру Новог Сада, које је проглашено за културно добро, планирани радови морају бити  усаглашени с мерама Завода за заштиту споменика културе

Због противпожарних захтева, потребно је уградити нова врата одговарајуће отпорности, као и прозор у простору степеништа.

Таван је услед неодржавања, оштећених кровних прозора и климатских утицаја, неопходно поправити. У канцеларијама ће бити постављен ламинат, док ће у просторијама с мокрим чворововима и кухињи, након постављања хидроизолације, бити уграђене керамичке плочице, што ће бити урађено и у ходницима.

Део сутерена ће бити преграђен гипсаним зидовима и у тој новој просторији ће се налазити уређај за повишавање притиска воде. Спољни изглед зграде на Тргу младенаца 7 остаје исти, а у тендерској документацији је наведено да планиране поправке неће утицати на статику објекта.

        Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести