„Престолу Светог Саве”  гимназијалца из Карловаца награда у Азербејџану

На Трећем међународном фестивалу анимираног филма „Анимафилм” у граду Бакуу у Азербејџану, одржаном у онлајн форми од 14. до 18. октобра, филм младог режисера, гимназијалца Јакова Попова из Сремских Карловаца „Престо Светог Саве” добио је награду за најбољи дечји филм.
1
Фото: С фестивала у Азербејџану

Тај филм наишао је већ на добар пријем код публике и на фестивалима, али последње признање нарочито је значајно за аутора.        

– Ова награда ми је драга јер мој филм говори о животу и значају нашег Светог Саве – каже редитељ Јаков Попов. – До сада је добијао награде на фестивалима православног филма, а ово признање потиче са светског такмичења, чији је жири састављен од чланова са свих страна Европе. У Азербејџану је тренутно рат и главни циљ фестивала је да подржи децу и младе током рата. Радујем се ако је мој филм значио деци која су га гледала.

Фото: Јаков Попов у свом новом филму

Филм је настао као плод сарадње Студија „ДОМ” из Сремских Карловаца и Српске православне црквене општине из Љубљане, а уз финансијску подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Део је снимљен на радионицама одржаним у просторијама при храму Св. Ћирила и Методија у Љубљани, а остатак у Карловцима

Филм говори о животу и значају Светог Саве. Својим садржајем ослања се на житије Светог Саве од Светог владике Николаја, а својим ликовним изразом – на традицију православне иконе. Изглед главних јунака инспирисан је фрескама из средњовековних манастира, задужбина светих Немањића. Режирао га је Јаков Попов, који је тад имао 14 година, те је та важна и озбиљна садржина пренета и испричана лаким језиком, деци разумљивим и пријемчивим, уз симпатичне гегове који филму дају ноту духовитости неопходну да би малишанима био занимљив.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести