Принципи традиционалног вежбања у Клубу „Окинава карате до”

Наизглед једноставан, карате је спорт који се састоји из више различитих форми, али је санчин ката прва и основна ката целог система и једина вежба која није претрпела никакве измене од свог настанка.
1
Фото: Dnevnik.rs

Карате-мајстори ће се сложити да санчин представља почетак и крај, и у буквалном преводу значи три борбе: ума, тела и духа.

– Држимо се принципа традиционалног вежбања, онако како то раде на Окинави, а иако сам мајстор у шото кан стилу, увек ми је била жеља да научим санчин кату, коју тренирам од 2001. године – каже за наш лист Вук Гобељић, тренер каратеа у Клубу „Окинава карате до”. – Санчин ката је другачија од осталих и нема борбени карактер, већ је карактеришу  изометричне контракције, које укључују и правилну спознају дисања.

Како каже, дисање у санчин кати је врло специфицно. Приликом довођења руке у положај спреман за ударац, ради се удах и ваздух се сабија у стомак. У кати се користи 20 одсто ваздуха, док 80 одсто остаје „спаковано” у стомаку. Све то прате веома снажне контракције мишића.

– Нема много покрета, али је сваки замах толико захтеван да се санчин ката ради док је човек жив – прича тренер. – Током правилног извођења битна је сама чврстина, од става и стопала према горњем делу тела, онда укључивање трбушних мишића, контракције трупа, јер од снажног трупа креће снага ногу и руку, те и комплетна енергија човека. Сматра се да је санчин кату први донео Бодидарма, који је из Индије дошао у манастир Шаолин. Био је изузетно снажан човек с посебним способностима и људи који су покушали да раде вежбе које је он радио су се разбољевали јер нису могли да га испрате. Седам година је провео у медитацији и молитви, тражећи начин да омогући људима да дођу до степена када ће ојачати своје тело и ум, научити да дишу и моћи да раде остале вежбе. То је санчин ката.

Фото: Dnevnik.rs

Како каже наш саговорник, основни елементи које добијамо санчином су контрола правилног природног дисања и чи енергије тела, равнотежа, синхронизација мускулатуре код прављења покрета, правилан и чврст став, контрола хармоније између тензије и релаксације тела, затим концентрација и велика маневарска способност кретања и окретања тела у свим правцима. Једноставно, та врста кате има повољан утицај на здравље целог организма јер човек кроз кату постаје гипкији, виталнији и дуговечнији.


Психолошки аспекат

Кроз тренинге санчин кате, Александар Миленковић, који тренира у клубу последњих 14 година, каже да је много допринео свом здрављу, како с физичког аспекта, тако и с психолошког. Са 14 година се посветио тој дисциплини, да би тек с 21 узео црни појас.

– По природи сам прилично миран човек, а пошто сам почео да тренирам као тинејyер, мислим да ме је тренирање подстакло да не паднем под утицај лошег друштва, иако никада нисам био склон томе – искрен је Миленковић. – С физичког аспекта ми је помогло да ојачам тело, а неке животне проблеме успем да изнесем позитивно, што кроз разговор с тренером, што самим тренингом. Највише ми значи постизање гипкости и рад на истезању тетива јер сам као мали повредио лигаменте на скочним зглобовима и вежбе су ми доста помогле да решим тај проблем, али и проблем равних стопала. Овај спорт нас учи да будемо људи, док ми желимо да тај стил живота Окинављана пренесемо на нас. Они су једни од најдуговечнијих људи на свету, па зашто не бисмо преузели то од њих и учинили нас дуговечнијима?


– Санчин став се показао као један од најстабилнијих положаја, док санчин искорак развија способност кретања уз истовремену заштиту виталних делова тела – каже Гобељић. – Окинављани важе за најдуговечнији народ на планети, стога се вежбање на Окинави води чињеницом да се тело доводи у стање када не осећа бол, док ум не познаје страх. У санчин кати код одраслих је карактеристика да се ради тестирање провере чврстине става, трупа и екстремитета. Некада се то ради пипањем, а некада ударцима. У зависности од тога колико је човек јак, ударци су јачи и ту се доводи у питање тај ментални аспект, пошто човек мора да остане миран док га неко удара тестирањем, а његова хемија у организму се мења. У тим тренуцима се дешава да особа научи да контролише адреналин, што је веома тешко.

Како каже, санчин ката иде толико дубоко да они који је тренирају успевају да контролишу хемију у организму, што им у ситуацијама када их неко провоцира може помоћи да остану мирни и сталожени, користећи исправно своју хемију у организму.

Текст и фото: И. Бакмаз

Пројекат „Спортом до здравља” суфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести