Природа се преселила на Спенс

Јубиларна 15. „Новосадска јесен”, коју организује Покрет горана Новог Сада уз подршку Градске управе за привреду, отворена је на првом спрату Спенса у уторак и трајаће до суботе, 27. октобра.
Jubilarna 15. „Novosadska jesen” na Spensu Foto: Dnevnik.rs/B. Erceg
Фото: Јубиларна 15. „Новосадска јесен” на Спенсу Фото: Дневник.рс/Б. Ерцег

Манифестација, која има дугу традицију, једна је од највећих еколошких, привредних и туристичких изложби у Новом Саду.

И ове године на „Новосадској јесени” уприличене су продајне изложбе цвећа, садница и опреме за хортикултуру, меда и пчелињих производа, сувенира и производа старих и уметничких заната. Покрет горана Новог Сада на заједничком штанду с Покретом горана Војводине представио је еко-туристичку понуду Сремских Карловца за наредну сезону, а могу се добити и све информације о горанским еко-камповима за наредну годину. Промовише се рециклажа папира и сви који буду желели, могу заменити стари папир за саднице цвећа и дрвећа, а отворена је и изложба фотографија „Из угла једног фотографа – Сремски Карловци”.Део је посвећен занатима, те су изложени грнчарија, ручно прављени јелеци, чарапе, али и сапуни и остала природна козметика.

Посетиоци кажу да су цене приступачне, избор велики и да се радо враћају сваке године. Највише се купују разне врсте собних биљака, украсно цвеће, али и необично воће

По речима Драгане Герле, која има свој штанд, цвеће купују највише старије госпође, али и понекад пазаре и мушкараци.

– Постоје две врсте купаца: они који заиста воле цвеће и који се баве њиме, а има и колекционара – напомиње Драгана, и додаје да, иако није исплативо бавити се тим послом, она то ради из љубави и задовољства.

Посетиоци кажу да су цене приступачне, избор велики и да се радо враћају сваке године. Највише се купују разне врсте собних биљака, украсно цвеће, али и необично воће. Осим тога, Новосађане занима како се гаји хибискус, који није карактеристичан за наше поднебље. У свету постоје две хиљаде врста те јапанске руже, а на сајму је представљено око 40.

За најмлађе организоване су радионице, међу којима је омиљена „Ограничена трпеза”. Предшколци имају прилику да заједно с волонтерком Драганом Драгомировић у „Еко-кутку” осете укус воћних сокова и сазнају све о калоријама, њиховом уносу и потрошњи, али и о рециклажи, која је свету све неопходнија.

– Свиђа ми се што су деца заинтересована – казала је Драгана Драгомировић. Имали смо неколико радионица за њих на којима су учили о храни и екологији. Када нешто не знају, вољни су да науче.

Млади ће ових дана моћи да учествују и у радионицама „Другачија башта”, „Пчелољуб” и „Покрени се!”.

На овогодишњем скупу представили су се произвођачи органског меда и узгајивачи органске хране, о којој се последње време доста полемише.

Зоран Ђурић продаје храну искључиво из Србије, од белог и црног лука, кромпира све до јабука и лековитих чајева.

– С младима је најлакше, они разумеју шта значи органска храна, док су старији неповерљиви јер, како кажу, у њихово време није било генетски модификоване хране – објашњава Зоран Ђурић.

М. Ћировић – Б. Ерцег

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести