Признања за јубиларне добровољне даваоце крви

Поводом обележавања 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Новог Сада је јуче у Дому Војске приредио свечаност, приликом које су уручена признања вишеструким добровољним даваоцима крви.
е
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Награђени су Катица Вуксановић и Александар Милчић који су чак 100 пута донирали крв, затим је 12 хуманитараца награђено за 75 пута дату крв, док је њих 35 добило признања што су 50 пута до сада даровали некоме живот. Подељене су и плакете “Широко срце” најуспешнијим школама, факултетима и предузећима, која су у 2020. години остварили највећи број датих јединица.

- Завод за трансфузију крви Војводине тренутно располаже стабилним залихама свих крвних група, али је важно напоменути да је врло битно давати крв континуирано, како бисмо имали довољне залихе за све потребе пацијената – каже сарадник за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине Зорица Бјелић. - У наредном периоду је, такође, битно да добровољни даваоци наставе да долазе у нашу установу, у што већем броју. Такође бих искористила прилику да честитам свим добровољним даваоцвима крви њихов дан.


Фото: Dnevnik.rs
Катица Вуксановић у „клубу 100”

Катица Вуксановић је дала 100 пута крв, а како каже, први пут давне у марту 1982. године.

- Хуманост је та која ме позвала да дам крв и није ми било тешко – искрена је Катица Вуксановић. – Направила сам једину паузу од четири године, када сам рађала децу. Овако сам била здрава, могла сам и хтела, а надасве уживала сам у томе и ево данас стојим овде, а да будем искрена, зацртала сам себи овај циљ. И јурила сам ка њему.

Поучен њеним примером и племенитим срцем, Катичин млађи син даје добровољно и редовно крв, а, осим њега, подстакла је бројне пријатеље, колеге са посла и кумове да почну да дарују највреднији лек на свету и спасу бројне животе.


Како каже, у претходној годи­ни је Завод за трансфузију крви Војводине прикупио 37.700 јединица крви, што је значајан резултат, с обзиром на то да је цео здравствени систем био у пандемији коронавируса. Завод је редовно реализовао акције добровољног давања крви, а одзив је био добар и задовољене су потребе свих пацијената, што је ипак најважније.

- Већ за прва четири месеца имамо прикупљено 20.000 јединица крви, што је за неких 12 одсто више у односу на претходни период – каже Бјелић. - Надамо се да ће се до краја године ситуација са коронавирусом мало смирити, те да ћемо имати и већи број давалаца. Лето је пред нама и оно ће бити специфично, јер ће нам требати већи број јединица крви пошто велики број клиника прелази у нон – ковид сустем рада, односнои редован режим.

Помоћник градоначелника Александар Петровић изразио је велико задовољство што је Дом Војске угостио мирнодопске јунаке јер како другачије назвати оне који су дали 50, 75 или 100 пута крв и тако спасили друге животе од сигурне смрти.

- “Дај крв, нека сва срца куцају” мото је овогодишње традиционалне манифестације обележавања Светског дана добровољних даваоца крви – рекао је Петровић. – Дан 14. јун обележава се као Светски дан добровољних даваоца крви и установила га је Светска здравствена организација, а има задатак да се у целом свету обележава разним манифестацијама, како би се нагласио значај милиона давалаца крви широм света, док Нови Сад броји четири одсто њих. Ако је познато да је на сваких 100 секунди потребан давалац крви, онда људима који то чине треба дати наклон до земље. Свим добровољним даваоцима крви, нарочито онима чије јубилеје данас обележавамо, од срца честитам у име свих Новосађана, у име Града Новог Сада и градоначелника Милоша Вучевића, као и у своје лично име. 

Председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача истакао је да добровољне даваоце крви увек треба поштовати, на сваком месту и у свим областима, додавши да је свима веома важно да имамо што више младих и нових давалаца крви, јер живот нема цену.

        И. Бакмаз

Grdana
26.06.2021 • 14:22
I ja sam dao krv 75 puta ali me niko nije zvao!
EUR/RSD 117.1954
Најновије вести