ПРОЛЕЋНА САДЊА ЦВЕЋА И ДРВЕЋА МОГУЋА И НА НЕКОЛИКО КВАДРАТА БАЛКОНА Идеални су дан и ноћ и бршљан

Варљива зима 2024. већ увелико мами љубитеље хортикултуре да оживе своје мини-оазе на терасама и балконима, ко је како и колико у могућности, будући да се чини да је пролеће уранило и да је време за садњу.
а
Фото: Dnevnik.rs

То није далеко од истине, што потврђују и све чешће рекламе разних расадника, нарочито на друштвеним мрежама, како већ продају саднице, али како стручњаци из Расадника ЈКП „Градко зеленило“ (Младена Лесковца 1) саветују, оптимално време за садњу је ипак после 15. априла.

– Сматра се да су тада мразеви већ прошли и да нема више бојазни од измрзавања. Пошто су протекле зиме биле благе и ране јесени топлије, уколико се стекну услови и јутарње температуре стабилизују изнад десет степени, у том случају можемо да планирамо садњу на отвореном – кажу из „Градског зеленила”.

Фото: Dnevnik.rs

Како додају, дрвеће и младе саднице најбоље је садити у касну јесен или рану зиму, јер тада биљка прелази у стање мировања, а укорењавање садница је квалитетније, док није грешка све то урадити у рано пролеће, с тим да у том случају постоји шанса да се саднице „не приме” јер нису секле имунитет и нису се аклиматизовале променом простора пре олиставања.

Фото: Dnevnik.rs

– При пресађивању је битно да се биљци обезбеди саксија за један број већа, да би се одржао баланс пораста подземног и надземног дела биљке. Такође, супстрат треба да је што квалитетнији, јер реномирани произвођачи воде рачуна о садржају глине, тресета, минералним елементима и слично – додају из овог предузећа.

Међутим, од позиције терасе, односно осветљености простора који желите да украсите биљем, али и могућности – како финансијске, тако и оне колико саксија можете начичкати на малој површини, зависи у каквој флори можете да уживате током наредних месеци. Из расадника „Мали врт” (Професора Грчића бб) кажу да је сада најбоље садити виоле (познатије под називом дан и ноћ), које се могу купити у разним величинама по цени од 50 динара по саксији.

Фото: Dnevnik.rs

– Ово су веома отпорне цветнице, захвалне за одржавање, а довољно је да купите три како бисте имали лепу жардињерицу с веселим цвећем – кажу за „Дневник” из „Малог врта”. – Није потребно много улагања како би се оплеменио ваш простор, нарочито кад се узме у обзир колико вам се све то врати. Многи купци нам кажу да их овакав додир са природом смирује и буди захвалност.

Није потребно много улагања како би се оплеменио ваш простор, нарочито кад се узме у обзир колико вам се све то врати. Многи купци нам кажу да их овакав додир са природом смирује и буди захвалност (Мали врт)

За мале просторе пак иделне су и гладиоле, далије, љиљани, красуљак, зумбули, немезија, бегоније, мушкатле, азалеје, петуније, нарциси и јагорчевина, затим разне падалице за декорацију, као и бршљан. Од украсног дрвећа ту су разне тује, јавор, кугласта врба, жалосни дуд, али и грмови попут божура, црвеног дрена, хортензије, форзиције, јасмина и слично, односно све што може да опстане и у већој саксији. У зависности од величине и врсте поменутих садница, цене се углавном крећу од 300 динара па навише (чак и до 20.000), али да бисте их успешно пресадили потребни су вам још и земља (пет литара кошта од 100 динара), као и одговарајућа саксија (од 250 динара). Такође, треба имати на уму да су садње/пресађивања најбоља управо на јесен и рано пролеће док не крене нови циклус вегетације, као и да се први изданци и цветови неће појавити преко ноћи, тако да је за бављење хортикултуром потребно и стрпљење.

Уколико нисте сигурни како је најбоље да уредите свој простор на отвореном, можете позвати било који расадник у граду и околини, као и онај који припада ЈКП „Градксо зеленило” (021/403-253).

Текст и фото: Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести