Промена формата велики изазов за Егзит

Републички кризни штаб препоручио је да се Егзит помери за август, а премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се очекује да ће до тада ситуација у целој Европи бити потпуно мирна када је реч о коронавирусу.
d
Фото: Dnevnik.rs

Организатори фестивала на Петроварадинској тврђави поздравили су одлуку да се Егзит ипак одржи, и то је, како су навели, одлична вест за српски туризам, као и све младе у земљи јер домаће манифестације и фестивали доприносе томе да идеја летњег одмора у Србији постане далеко атрактивнија.

Иако је епидемиолошка ситуација у већини делова Србије релативно мирна, идеја о одржавању Егзита у августу појединим Новосађанима не делује баш примамљиво и мисле да је сувише рано за масовна окупљања и долазак гостију из иностранства. И док су једни против, други, махом млади, подржавају померање фестивала за август и сматрају да ће то допринети да се људи, након констатне бриге и изолације, опусте.

Најава да ће Егзит ипак бити одржан намеће немали број питања у вези организацијом и форматом фестивала. Организатори истичу да им је здравље посетилаца и грађана Новог Сада и Србије на првом месту, те да померање датума и формата фестивала није спорно, али је неопходна координација с надлежним институцијама.

– Ако буде потребно, спремни смо да драстично смањимо капацитет фестивала и да ограничимо посету на домаћу и регионалну публику – наводе организатори Егзита. – Надамо се да ће ускоро бити одржан састанак на којем ће сва питања бити решена, те да ћемо доћи до конкретних одговора и детаља у вези с форматом и начином организације манифестација у Србији током лета.

Будући да је један од највећих фестивала у Европи, Егзит привлачи немали број гостију из иностранства, те свакако доприноси туристичкој понуди Новог Сада, али и Србије. Туризам је, као привредна грана, највише погођен пандемијом вируса KОВИД-19, а по неким проценама Светске туристичке организације (WTO), потпуни опоравак тог сектора може се очекивати тек 2023. године. Осим тога, не би требало заборавити да глобална туристичка привреда генерише више од десет одсто светског БДП-а, и да би ове године тај износ могао бити и 70 одсто мањи. По званичним подацима Светске туристичке организације, данас је сваки десети посао у туризму.

Фото: Dnevnik.rs
На регионалном панелу

„Туризам на респиратору”, одржаном у оквиру онлајн конференције „Exit strategy”, који је, по речима организатора, пратило 20.000 људи, закључено је да је том сектору неопходна снажна подршка државе, те да ће иновативност приликом креирања туристичких производа и понуда бити кључна за опоравак те привредне гране. Осим тога, учесници панела су подсетили на то да је сад већ јасно да туризам, након пандемије изазване коронавирусом, неће бити исти као пре.

Оснивач и директор Егзит фестивала Душан Ковачевић сматра да туризам, креирањем одговарајућих регионалних туристичких производа, може постати мотор економског развоја региона, па чак и више од тога јер, како је истакао, често се заборавља да је туризам много више од економског доприноса, будући да се људи путујући упознају, уче о другим културама, те да та грана привреде има и свој социолошки карактер.

У отвореном писму које је потписало више од 90 фестивала, Асоцијација европских фестивала „Yourope” позива владе и Европски парламент да одреде буyет за подршку манифестацијама. Управо је културни и креативни сектор европске привреде највише погођен коронавирусом, пошто је први заустављен и последњи ће бити враћен на ниво пре избијања пандемије, због чега су бројни уметници, техничари и десетине других професија, готово преко ноћи гурнути на руб егзистенције.

Организатори Егзита подсећају на то да је та манифестација најсложенији догађај у југоисточној Европи и један од највећих фестивала у свету, те да је, у организационом смислу, померање датума и промена формата огроман подухват. Иако је губитке још немогуће проценити, претпоставља се да је реч о милионским износима у еврима, који прете да угрозе не само фестивал на Петроварадинској тврђави већ и манифестације попут Гуче, „Бир феста”, „Нишвила” и других, те оставе без примања хиљаде породица. По проценама Привредне коморе Србије, тај сектор домаће привреде генерише више од 10.000 сталних послова и неколико десетина хиљада хонорарних. Економски допринос манифестација домаћој привреди није нимало занемарљив, а само је Егзит туристичкој привреди до сада донео више од 200 милиона евра. 

Организатори Егзита се надају да ће туризам, као и култура, ипак стати на ноге и наставити рад, будући да је то заједнички интерес целог друштва. Како наводе, када један део економски ослаби, онда и економска моћ целог друштва слаби.

        Ј. В.

Реке посетилаца или дистанца у Градићу

 Бројне анкете показале су да један од најјачих утисака на госте Егзит фестивала редовно остави непоновљива слика реке фанова која се слива преко моста, кроз Градић, према Петроварадинској тврђави. Колорит разних боја и језика са све четири стране света чине тај фестивал посебним. Но, препорука померања с јула на август, због пандемије коронавируса, указује на то да ће овога пута, уколико фестивал буде одржан, слика бити нешто другачија. Нема сумње да ће гужву и реку младих који пристигну с разних меридијана овога пута делити социјална дистанца.

        С. С.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести