РАДИОНИЦА „О РОДИТЕЉСТВУ”  Дисциплина, али без угрожавања деце

Радионица „О родитељству” реализована је прексиноћ на Дечјем одељењу Градске библиотеке.
Radionica „O roditeljstvu” na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke  foto: S. Kovač
Фото: Радионица „О родитељству” на Дечјем одељењу Градске библиотеке  фото: С. Ковач 

Замишљена је као дискусија, током које су родитељи, односно мајке, могле изнети проблеме на које наилазе при васпитању деце, поставити питање, али и добити савете и смернице како да се што боље снађу у родитељској улози. Разговоре с мајкама водила је координаторка Удружења родитеља „Матица” Биљана Грбовић.

Маме је занимало због чега се јавља несамосталност и непослушност деце, да ли се васпитни стил прилагођава личности детета, те како одржати баланс између школског система, интересовања и способности детета.

Биљана Грбовић је током радионице нагласила да је најбитније да се дете дисциплинује, а да се не угрози његова личност, да има слободу да испољи карактер, интересовања, способности, да се добро осећа у својој кожи, а да при том испуњава обавезе, да се понаша одговорно и послушно.

Родитељи углавном критикују, вичу и кажњавају децу, након чега имају грижу савести и осећај немоћи јер је такав начин васпитања друштвено неприхватљив (Биљана Грбовић)

– Родитеље је највише тиштало то што не могу да нађу баланс: желе да им деца буду добра и одговорна и да слушају, али када покушају да их дисциплинују, не знају да пронађу прави метод и настаје хаос – казала је Биљана Грбовић. – Родитељи углавном критикују, вичу и кажњавају децу, након чега имају грижу савести и осећај немоћи јер је такав начин васпитања друштвено неприхватљив. Несвесно дају детету простора да „буде по његовом”. Као резултат попуштања, угађања и штићења, деца формирају нефункционалну личност па немају вољу ни за шта, нити јасноћу шта је исправно, а осим тога, одрастају с мањком самопоуздања.

Током предавања Биљана Грбовић упозорила је родитеље на то да, уколико се деци сувише попушта и угађа, она развијају манипулаторске вештине и увек ће тражити начин да без муке и труда добију оно што желе. Такав образац понашања дете ће у одраслом добу покушати да примени у заједници, када могу настати проблеми јер манипулисање није друштвено прихватљиво понашање.

По њеним речима, предност радионице је што се „не филозофира и не шири прича”, него је акценат на давању конкретних примера и решења.

– Верујем да су родитељи жељни знања о начинима васпитања, али су и помало збуњени од бројне литературе и разноразних савета, који су често непрактични и тешки за примену – закључила је наша саговорница, додавши да је савете најбоље потражити од стручњака и добрих практичара.

С. Ковач

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести