Радионице глуме креативног студија „Чаролија“ окупљају децу и омладину

Радионице глуме, које десетак година реализује креативни студио „Чаролија”, окупљају велики број деце и омладине од седам до 18 година с циљем да на једном месту уз искусне менторе развијају уметнички таленат из области драмске, вокалне и плесне уметности и то у форми мјузикла.
т
Фото: Креативни студио „Чаролија”

То не подразумева само извођачке способности, већ, како кажу, деца код њих развијају стваралаштво кроз буђење маште и игре. Тренутно се свако вече у пет група обучава више од 60 полазника различитих узраста, а све до фебруара добродошли су и нови чланови који желе да се упишу.

– Вежбе су конципиране тако да се они максимално ангажују и развијају комуникативност, социјалне вештине у безбедном и ограниченом простору на сцени, а чак уче и како да раде на личним фрустрацијама и конфликтима, како да примају и дају критике – казала је једна од оснивачица „Чаролије” Наташа Вујовић Томичић, и додала да код њих деца уче како лепо да говоре, позиционирају гласове, исправно дишу и стоје и томе слично. – Ми их увек мотивишемо да посматрају свет, да примећују ствари, особине људи и простора у којим се крећу да би им се ниво фантазије перманентно подизао. Морају да пишу и стварају кроз вежбе импровизације, а у томе имају или довољно слободе да све сами креирају или им дајемо одређене задатке који су у том тренутку неопходни за рад.

Како кажу, посебних услова за упис нових чланова нема јер, по речима ментора, сви могу да развијају уметничке потенцијале, пошто вежбе дубоко задиру у све елементе емоционалног, социјалног и интелектуалног развоја полазника.

– Ако дете, на пример, нема слуха или не зна да пева, а желело би да се бави музиком на било који начин, не значи да није за музику и да не треба да сними свој глас – објашњава Алексндар Балош Гонзо. – Пронађемо најближи и најбољи начин да се оно искаже у музици – кроз реп варијанте, радио-драме у којима ликовима дају глас... Свако може да се изрази на сваком пољу уметности, само треба пронаћи оно право. Увек то што радимо прилагодимо афинититету, способностима и могућностима детета. На часовима увежбавамо студијско певање, користимо музички инструмент њаве друм, а осим тога, ученици морају доста да пишу и читају да би изградили карактер неке улоге.

Осим вежби за глас и глуму, полазници развијају осећај за ритам, уче основе сценске игре кроз гримасе, пантомиму и плес, као и низ кореографских елемената. На крају године, у јуну, изводе ауторску представу на којој приказују све што су научили. Такође, наступају у току године у медијима, учествују на фестивалима и различитим градским догађајима. Због великог броја захтева, ускоро би требало да крене и радионица глуме за одрасле, а оснивачи „Чаролије” увелико раде на састављању плана и програма.

В. Бијелић

 

 

Пројекат „Развој културног и уметничког стваралаштва” реализовао је „Маркет ИТ Маркетинг анд ПР”, а суфинансиран је од Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести