„Радосно детињство” има места за 1.532 малишана

Конкурс за упис деце у Предшколску установу „Радосно детињство” за наредну школску 2017/2018. годину отворен је и трајаће до 21. априла.
radosno detinjstvo
Фото: Dnevnik.rs

У државним новосадским вртићима има 1.490 слободних места, а колико ће ове године укупно бити пријава, по речима координаторке Службе за упис, испис и премештај у ПУ Ружице Сворцан, у тој установи знаће се тачно тек након завршетка конкурса. Током прошлогодишњег уписа, подсећамо, за укупно 1.532 слободних места у државним вртићима у Новом Саду поднето је чак 5.748 пријава.

– Још увек нема гужве у нашој шалтер-сали, с обзиром на то да је конкурс тек почео – каже Ружица Сворцан. – Ипак, саветујемо родитељима, односно старатељма, да не чекају последње дане да би предали документацију, која се лако и брзо прибавља.

У тексту конкурса пише у којим вртићима има места и за које узрасте, док малишани чији родитељи буду конкурисали на места која нису расписана конкурсом, неће бити рангирани. Неки од вртића у којима, по конкурсу, нема ниједног места за упис у наредној школској години су и они у улицама Лазе Костића 5а, Епископа Висариона 4а, Гагариновј, као и вртићи на мађарском језику у улицама Ћирила и Методија 69 и Народног фронта 42, као и на словачком језику на Булевару Јаше Томића...

Продужено радно време шалтера
Списак неопходне документације, као и остале информације, доступни су у тексту конкурса, који је објављен на сајту ПУ (њњњ.предсколска.рс), а 2. априла је објављен и у нашем листу. Потребне обрасце родитељи могу преузети на том сајту, или на шалтерима ПУ у Улици Павла Симића 9. Шалтер-сала те установе, у којој се и предаје документација, због конкурса ће радити продужено, сваког радног дана од 8 до 17 часова, као и суботом од 8 до 14 сати.  

– Ипак, родитељи којима је стало да дете упишу баш у вртић у којем тренутно нема места, такође могу поднети пријаву и чекати да се у току школске године евентуално упразни место или прошире групе у том забавишту – каже Ружица Сворцан, објашњавајући да се у тим случајевима уписује малишан који је следећи на листи чекања.

На целодневни боравак у Предшколску установу могу се уписати деца од шест месеци до поласка у школу, док је полудневни боравак на располагању за узраст од пет година до поласка у школу, као и за малишане од три до пет година. У јаслицама у Радничкој 20 слободно је 23 места за бебе рођене од 1. септембра 2016. до 28. фебруара ове године.

Иначе, рангирање малишана у ПУ функционише по принципу бодовања, где једно дете, у зависности од различитих фактора, може имати највише 80 бодова. У случају да се деси да два или више кандидата имају једнаки број бодова, предност имају најпре деца чији су родитељи запослени у Предшколској установи, затим дужина чекања за пријем у државни вртић и већи број деце у породици. Категорије малишана изузетих из система бодовања, с приоритетом при упису, јесу деца – жртве насиља у породици, деца из породица које користе неки облик социјалне заштите и деца без родитељског старања, затим деца самохраних родитеља, деца из социјално нестимулативних средина, деца са сметњама у психофизичком развоју... По Конкурсу, уколико дете, због препуњених капацитета, не буде примљено ни у један вртић који је родитељ навео у пријави, ПУ има обавезу да предложи том родитељу пријем у забавиште у којем има места.

 Д. Ристић

nss
10.04.2017 • 22:22
opusteno...naguracemo do 40,dok god mogu da stoje na jednoj nozi...prvo stranacki a onda malo za pare
EUR/RSD 117.3357
Најновије вести