РАСПИСАН ТЕНДЕР Адице добијају нову школу

Планском документцијом, на Адицама је предвиђена је основна школа, а недавно је расписан тендер за израду студије оправданости изградње таквог објекта.
1
Фото: Dnevnik.rs

Нова зграда ОШ „Јожеф Атила” предвиђена је на површини око 1,77 хектара, и то у Блоку 41, између улица Марије Бурсаћ, Васка Попе, Мила Милуновића и Грачаничке. Понуде на тендер ОШ „Јожеф Атила” подносе се до 2. октобра, а десет дана након тога знаће се коме ће израда студије бити поверена.

Иначе, нова школа планирана је за око 500 до 600 ученика, и то деце са ширег гравитационог подручја, односно с Адица, дела Телепа и с простора уз Шумску улицу. Како је наведено у тендерској документацији, учионице би требало да буду величине два квадрата по ђаку, плус одређена слободна површина. Планирана је двоспратна зграда, као и одговарајућа спортска сала, изнад које је, с обзиром на висину, могуће направити још једну корисну етажу, с учионицама или за администрацију.

Када је реч о школском дворишту, ту су предвиђени отворени терени за физичко, слободне и зелене површине, као и економски део. На неизграђеном делу, до 50 одсто површине је намењено за просторе за одмор (минимално пет квадрата по ученику), кретање и спорт, док је најмање 30 предвиђено за зеленило (школски врт, заштитно зеленило и сл.), док би максимално 20 одсто требало да буде издвојено за економски део и саобраћајне површине. На површинама за физичко васпитање планирани су терени за одбојку, кошарку, мали фудбал, рукомет, атлетику, скок удаљ и простор за бацање кугле.

Адице су махом „дивље” изграђено насеље, у којем живи око 9.800 становника, а очекује се да ће тај број порасти на око 13.700. Планом детаљне регулације већина простора је и даље намењена породичном становању па је, осим школе између улица Марије Бурсаћ, Васка Попе, Мила Милуновића и Грачаничке, планском документацијом предвиђена још једна осмолетка, и то у блоку између Ветерничке, Цетињске, Палићке и Атинске улице.

У току је градња новог дома здравља на Адицама, а урбанисти у том делу града предлажу и три нова вртића, спортски центар, као и пијацу у центру насеља. На неизграђеном подручју око улица Марије Бурсаћ, Младена Стојановића, Славка Родића и Николе Алексића, у близини стамбених блокова и планиране предшколске установе и школе, биће спортски центар „Адице”. Тај комплекс би требало да има отворене и затворене терене, с пратећим објектима.    

Ј. Вукашиновић

 

Aradinski Petrov
26.09.2020 • 09:19
Адице су махом „дивље” изграђено насеље, у којем живи око 9.800 становника, а очекује се да ће тај број порасти на око 13.700. Tako će stanovnicima divlje sagrađenog naselja ostali stanovnici koji su platili sve za legalizaciju izgradioti školu i nagraditi ove sbeične sugrađane. Dokle više partizanštine i čašćavanja bezobraznih i neodgovornih prigrađana i međugrađana.
EUR/RSD 117.5800
Најновије вести