Ротаријанци подржали дигитализацију хербаријума Андрије Волног

Четири новосадска Ротари-клуба на свом годишњем скупу под називом „Новосадско ротари-вече”, одржаном у Карловачкој гимназији, наградила су четворо најбољих ђака најстарије српске гимназије новчаним прилозима.
karlovacka Filip Bakic
Фото: Dnevnik.rs

Лука Мешановић, Дина Мудрох, Катарина Кајевић и Данко Гаврић награђени су у оквиру традиционалне акције Ротари-клуба „Нови Сад – Дунав” – „Rotary Talent Night”, којом тај клуб указује пажњу младим талентованим и вредним људима.

Скуп новосадских ротаријанаца у Карловачкој гимназији био је прилика да се чланство и посетиоци поближе упознају с хербаријумом Андрије Волног, јединственом заштићеном природњачком збирком, која се чува под сводовима те школе и чији процес дигитализације је у току.

– Фасцинирани причом о хербаријуму Волног и чињеницом да тако нешто постоји у Карловачкој гимназији, а с обзиром на то да је пројекат дигитализације почео уз помоћ државних институција, ми смо спремни да дамо допринос том процесу, да уложимо напоре и с пријатељима у земљи и иностратству додатно помогнемо – рекао је председник Ротари-клуба „Нови Сад – Дунав” Зоран Симовић. – Зато смо овај годишњи скуп, када обележавамо и Међународни дан људских права, посветили, између осталог, тој ботаничкој збирци да бисмо упознали јавност и наше пријатеље с тим благом Карловачке гимназије.

О хербаријуму Андрије Волног ротаријанцима је говорила руководилац научне збирке хербаријума с Природно-математичког факултета Милица Рат. Стицајем околности, предавање је одржано на дан када је пре 261 годину рођен творац хербаријума Андрија Волни. По њеним речима, дигитализација збирке, настале 1797. године, са 7.000 ексиката или примерака биљака, веома је захтеван посао. Хербаријум је изузетно обиман и пошто је законом заштићен, сваки корак мора бити пажљиво реализован. Додала је да би од следеће године требало да уследе први рестаураторски потези.

З. Мл.

 

Пројекат „Јавни интерес у Сремским Карловцима” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи с „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не узражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

 

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести