Сачувајмо подземље Петроварадинске тврђаве

Највећи очуван систем за контраминско ратовање на свету институције су препустиле пропадању, војска и уметници претворили су га у канализацију, а несавесни људи затрпали десетинама тона смећа, закључак је трибине „Трагови отпада“, коју је на штанду Привредне коморе Војводине у оквиру Сајма туризма у Новом Саду, организовало Удружење грађана “3D World”.
3D World 1.jpg (
Фото: М.Павков

Чланови тог удружења у последње две године изнели су 60 тона смећа из подземља Петроварадинске тврђаве. Акције чишћења, које су се ове године интензивирале, финансирали су сами волонтери Удружења.

"Колико треба да је неко академски и уметнички прослављен, па да му се толерише то што своје фекалије пусти у контрамински систем? Они су, заједно са некадашњом Војском Југославије, направили депонију и канализацију од тог историјског места", истакао је на трибини оснивач Удружења “3D World Леон Шурбановић. Он додаје да ипак, у последње време постоје индиције да институције желе да помогну волонтерима у њиховој борби за очување подземља.

Шурбановић је додао и то да се “3D World” удружио са осталим сличним еколошким удружењима у такозвани “Еко урбан фронт”, како би помогли једни другима у борби за очување, како Петроварадинске тврђаве, тако и новосадског приобаља Дунава и Фрушке горе.

"Да имамо подршку институција, Петроварадинска тврђава би била сређена", рекао је представник “3D World-а Славомир Кишфалубац.Они напомињу да не траже финансијску помоћ.

"Примера ради, једном су нам страни туристи, који су са градским водичем дошли у обилазак тврђаве, помогли да пребацимо 101 џак са смећем до контејнера. Одвојили су пола сата, није им било тешко", каже Кишфалубац.

Као посебне проблеме, чланови Удружења “3D World” истакли су и корење биљака у које је тврђава зарасла, које продире и у зидове, те уништава подземље. Такође, велики проблем представља и то што су уметници преградили тунеле и на тај начин, према речима организатора трибине, од културно-историјског споменика непроцењиве вредности направили викендице за себе и своје породице.

Како кажу у “3D World-u”, до краја године подземље би требало да буде очишћено од смећа, после чега планирају да се ухвате у коштац са дивљим растињем, које споља уништава тврђаву.

Б. Павковић

Анонимни
09.10.2017 • 15:03
Bravo
Vera
09.10.2017 • 15:04
Apsolutna podrška UGRIPima
EUR/RSD 117.7720
Најновије вести