Сајам „Град хуманости“ повезао Новосађане

Поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом, Удружење „Чепом до осмеха” организовало је сајам „Град хуманости” у Тржном центру „Биг”.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Том приликом, окупљена су разна удружења из Војводине; а која се баве ообама са сметњама у развоју, док су најмлађи правили мозаик од чепова за рециклажу.

- Председница нашег удружења Вања Петковић дошла је на идеју да организује неки вид сајма који би окупио удружења која имају сличне активности као наше, и оно што је најважније је то да има хуманитарни карактер - објашњава волонтерка „Чепом до осмеха” Милица Мијин. - Та удружења се тек пробијају и потребна им је подршка, као и прилика да се едукују, шта и како раде, а ујендо и да људи чују за њих и оно чиме се баве. Ми желимо да их подржимо и подстакнемо да буду бољи.

Сва удружења изнела су уникатне радове и продавала их, што је уједно део социјалног предузетништва које је подстакнуто овим сајмом.

- Фокус је да малим корацима кренемо ка развоју социјалног предузетништва, јер је тренутно стање такво да је сајам стварно потребан, а помак се заиста прави сваке године - додаје Милица.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Осим изложбено-продајног дела, најмлађи посетиоци су слагали мозаик чеповима који су скупљени за рециклажу и разврстани по бојама.

- Први пут слажем чепове и занимљиво ми је. Одрасли нам помогну на почетку слагања, а ми наставимо и сложимо, није компликовано - каже Данило (8), хвалећи се како је Удружење „Чепом до осмеха” некад било у његовом комшилуку. - Имам једну другарицу из школе, она не види и има преводитељку с којом разговара. Ми смо добри с њом да и она може да буде добра са нама.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести