САЈАМСКА ПАНОРАМА Малишани одушевљени коњима

Међународни пољопривредни сајам окупља посетиоце свих узраста, али свакако да су најсимпатичнији они најмлађи, који се одушевљавају разним живо­тињама које немају прилику свакодневно да виђају.
Mališani oduševljeni konjima Foto: Andrej Pap
Фото: Малишани одушевљени коњима Фото: Андреј Пап

Петочлану породицу Сокола из Ирига затекли смо у хали с коњима где су Марина (8), Дамјан (6) и Марко (2) разгледали пастуве и кобиле, али и маштали о томе којег би најрадије узјахали.– Ја бих волела да јашем оне кобиле што имају исплетене репове – каже нам Марина, која има јахачког искуства. – Најлепше ми је с коњима, они су велики.

Дамјану се допадају те животиње, али највећу пажњу су му привукле „козе које овде код врата имају оно мекано”, што на језику нешто старијих значи да је реч о овцама и њиховој вуни.За разлику од, вероватно већине њихових вршњака, најмлађи чланови породице Сокола имали су контакта с домаћим животињама, нарочито док су узгајали бикове, краве и коње, будући да су помагали при храњењу. Тренутно немају ниједну животињу, али је у плану да набаве ждребе. Ипак, на Сајам су дошли да би купили механизацију.

– Не знам зашто нема много деце кад је овде баш занимљиво – чуди се Марина, али каже да ће препричати својим другарима како јој је било на Сајму и шта је све видела.

        Л. Р.

Thumbnail

Ко купи трактор, добије бицикл

Компанија „AgroTech” на 86. међународном пољопривредном сајму излаже „armatrac“ и „steyr“ тракторе, „rostselmash“ комбајне, „idrofoglia“ системе за наводњавање, машине за спремање сточне хране, „fliegl“ приколице и системе за транспорт, „gregoir bešon“ плугове, ХЕ-ВА ваљке... Први пут на Сајму излажен је трактор „armatrac 1254“, модел који се уклапа у ИПАРД стандарде, баш као и трактор „steyr expert“.

Онима који током манифестације купе неки од понуђених модела, „AgroTech“ одобрава специјални попуст од 500 до 1.000 евра. За купце већине модела трактора обезбеђен је и поклон – бицикл.

        Д. Мл.

Thumbnail

Посетиоцима забавно да стају на вагу

Осим излагача механизације, стоке и органских произвођача, на Међународном пољопривредном сајму има многобројних мањих штандова на којима се представљају мање занатлије. Стога посетиоци могу пронаћи резервне делове за тракторе, алат и разно оруђе, предмете од глине, ручно изрезбарене радове, магнете и слично, док су сладолед и лимунаде неизоставни за оне који желе да се освеже, а тезге с печењем и хамбургерима увек су ту за оне који су гладни. Но, пажњу посетилаца посебно су привукле – ваге. Новосадска фирма „Вагар” изложила је неколико својих вага које мере од 0,0001 грама до 100.000 килограма.

– Забавно је људима да се мере, а жене стално говоре да вага показује више – каже директор развоја „Вагара” Александар Стефановић. – Ми смо већ 30 година на истом месту на Сајму, а посетиоци морају да буду заинтересовани за то што нудимо јер сваком пољопривреднику треба вага.

А на штанду фирме „Агрогас” с Новог Београда може се наћи готово све, „од игле до локомотиве”, а у ствари – од прскалица за траву, делова за музилице до трактора.

– Још увек је рано да процењујемо колико су људи заинтересовани за наше гајбе, али верујем да ће наредних дана бити боља потражња – кажу из „Агросервиса”, где посетиоци могу да пронађу одговарајуће гајбе за живинску и свињску фарму.  

    Л. Р.

Фото: Андреј Пап

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести