Шампионски угоститељски пехар у рукама новосадских ђака

Ученици трећег и четвртог разреда Средње школе „Светозар Милетић” бриљирали су на недавном Збору угоститељских и туристичких радника Србије, који ове године слави јубилеј – пет деценија постојања, освојивши пет златних медаља с пехаром, по три златне и сребрне медаље, као и пехар за укупни пласман, који им је донео звање најбољих у држави.
1
Фото: приватна архива

Титулу најбољих носиће две године пошто се то такмичење одржава бијенално, а стекли су га борећи се у конкуренцији шест школа, не рачунајући ресторане и хотеле који су снаге одмерили у свом рангу.

За њихове наставнике-менторе то је само још један у дугом низу успеха ђака и потврда квалитетног рада с ученицима.

– Учешће на 31. збору угоститељских радника од 25. до 28. новембра у Крагујевцу је наш 20. наступ на том такмичењу, којем је присуствовао и директор Небојша Булатовић – каже ментор и управник школског ресторана „Старо здање” Зоран Окулић. – Годинама смо најбољи у Србији, али нам је увек драго када ђаци освоје награде. Највећа смо школа тог типа у Србији, што нам пружа могућност да за такмичења одаберемо најбоље. Резултати то потврђују, а они су последица залагања ђака, али и тога што ми, ментори, доста радимо с њима. Пратимо их од првог разреда, договарамо се кога ћемо кандидовати за такмичења и почињемо припреме два до три месеца пре надметања.

Ученица трећег разреда Јована Ђерман, која је у Крагујевцу своје прво надметање овенчала златом у поставци стола за банкет, потврђује да иза свега стоји много часова вежби. Потребно је, каже она, и волети то што радиш. Уписала је ту школу јер јој је то била жеља, и намерава да настави усавршавање тако што ће уписати хотелијерство на ПМФ-у.

Она напомиње да је професорском кадру веома стало да деца науче правила рада у угоститељству, која подразумевају, између осталог, хигијенске стандарде, начин сервирања и служења, декорацију, да прате потребе гостију, не занемарујући ни нове трендове у том послу.

Знање и вештину на поменутом збору ученици су имали прилику да покажу у постављању стола за банкет и чајанку, припреми јела хладне, класичне и националне кухиње, изради пекарских производа. Ученици с посластичарског смера такмичили су се у справљању експоната од шећера и торти, док су бармени и баристи показали шта умеју када су у питању припреме пића и других напитака. Показали су колико су умешни и у приказу протокола свечаног ручка за шест особа.

Један од ментора Борис Пилиповић каже да на такмичењима учествују са сопственим инвентаром. Овог пута су чак и столове носили, а куриозитет, којим се само они могу похвалити, јесу прибор, свећњаци, држачи за салвете од сребра из колекције Јосипа Броза Тита.

Овогодишњу такмичарску сезону, током које су одмеравали снаге и у Словенији и Македонији, завршиће наступом на „Српском столу посне хране”, који ће бити одржан у суботу, 14. децембра, у хотелу „Норцев” на Фрушкој гори.

З. Милосављевић

Фото: Приватна архива

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести