Шарене и мирисне тезге зову на Спенс

Традиционална манифестација 27. Новосадско пролеће у организацији Покрета горана Новог Сада отворена је на првом спрату Спенса и трајаће до 25. марта. Новосађани ће

и ове године имати прилику да погледају и купе цвеће, саднице, опрему за хортикултуру, мед и здравствено безбедну храну, сувенире, производе старих и уметничких заната, али и да посете изложбу „Салон енергетске ефикасности”, пошто је главна тема манифестације „Енергетска ефикасност кроз обновљиве изворе енергије”.

Присутнима се на отварању обратио председник Покрета горана Новог Сада Петар Виђикант, који се захвалио излагачима и посетиоцима што су дошли да још једном испрате традиционалну манифестацију.

– И ове године изложбе су везане за енергију. Прва се односи на ефикасност кроз обновљиве изворе енергије, друга је о Покрету горана, а трећа је намењена посетиоцима и све то заједно чини ову манифестацију бољом и лепшом – рекао је Виђикант.

Излагач Ласло Тертељи, који је на Новосадском пролећу од давне 1991. године, такође је указао на значај те манифестације и истакао да му је драго што још увек постоје људи који цене природу.

– Рекли су да онај који сади цвеће и дрвеће мисли на будућност и добар је човек – казао је Тертељи.

За добру атмосферу било је задужено Друштво младих музичара „Иструментал” из Новог Сада, које је извело песму „Хајде, Като, хајде, злато”.

Осим цвећа, на више од 200 продајних тезги могли су се видети разни производи, сувенири, здрава храна, предмети од глине, слаткиши, као и старе рукотворине.

На продајној изложби могу се купити кактуси за 150 динара, љубичице за 200, а јелке су се коштале од 600 до 1.500. Филадендрон је 2.000 динара. Цене чинија од глине су се кретале од 500 до 1.000 динара. Икебане су од 450 до 800 динара. Мед се може купити по 800 до 1.200 динара, а слатко од смокава и шљива је од 600 до 800 динара.

Излагач Штефанија Приморац је истакла да су посетиоци највише заинтересовани за старије биљке, попут бегонија или астрагалуса.

– У понуди имам разне биљке, од кућне срећице, за коју се верује да доноси срећу, до шефлере, која се назива биљка кишобран и веома је погодна за одржавање – наводи Штефанија Приморац. – Цене су приступачне и баш сам задовољна продајом, мада очекујем још бољи промет наредних дана.

Изложбе 27. Новосадског пролећа су продајног карактера и биће отворене сваког дана од 8 до 20 сати, а у суботу до 15. Улаз је слободан.

Ј. Р.

 

Презентација пројекта Обновљива енергија у градовима

Прецентација пројекта  „Обновљива енергија у градовима” у организацији Града Новог Сада - Градске управе за заштиту животне средине одржаће се у среду у 11 часова у амфитеатру на Спенсу. Пројекат је реализован у оквиру ЕУ програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија. О теми ће говорити Александар Деч из Градске управе за заштиту животне средине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести