Шарено цвеће и здрава храна на платоу Спенса

НОВИ САД: На четвртој пролећној „Цветној пијаци”, која је постављена на платоу Спенса, посетиоцима се представило око 70 излагача цвећа и садница, опреме за хортикултуру, као и 12 произвођача меда и здравствено безбедне хране.
cvetna pijaca
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Као и много пута до сада, излагачи су се потрудили да представе своје производе у најбољем светлу, а нису изостали ни савети у вези с негом различитих врста биљака. Заинтересовани су на једном месту могли да пазаре све што им је потребно за уређење вртова, балкона и домова. Нашло се ту за сваког по нешто, од цвећа, опреме, прехрамбених производа органске производње, па све до декорације и разних сувенира.

У изобиљу садница, луковица, саксијског цвећа, патуљастог дрвећа и четинара, суграђанима није било лако да се одлуче, а цене су различите у зависности од врсте, али и величине. По речима излагача, најтраженије су мушкатле, за које треба издвојити од 100 до 150 динара, колико су и петуније, док се за исте паре могу пазарити три саксијице кадифце или пак пиштике. Орхидеје су од 850 па и преко 1.000 динара, рододендрони око 1.500, а олеандери 700.

Садница руже може се наћи за 150 динара, док су саднице малине, боровнице и рибизли око 350. Расад каранфила је око 80, гербер је 50, а лаванда и шебој од 80 до 150 динара. Зачинско и јестиво биље, попут жалфије, босиљка, нане, коријандера, ловора, оригана и другог је више од 100 динара. Цене зимзеленог растиња варирају у зависности од врсте и величине, па се мале саднице могу пазарити већ од 300 динара.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Да би се употпунио изглед дома, терасе или баште, на платоу Спенса могу се наћи и опрема за хортикултуру, украси за домаћинство, разне фигуре и декоративне саксије. За декоративну грнчарију треба издвојити од 100 до 1.000 динара, а цена пластичних саксија креће се од 150 до 500 динара.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Своје производе представили су и произвођачи меда и здраве хране, па су сладокусци уживали у дегустацији омиљених производа, а цене варирају у зависности од врсте и квалитета. Ливадски, липов и мед од уљане репице продаје се по 800 динара килограм, док су багремов и шумски око 1.000. Теглица џема од малине је 400 динара, колико су и сокови, а ликер је 1.100 динара. И овог пута на тезгама се нашло мноштво домаћих слаткиша, а у понуди је била и традиционална маковњача по 600 динара килограм.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

По речима продаваца, Цветну пијацу у току преподнева углавном посећују пензионери, док запослени долазе касније, између 15 и 16 часова, а сви они који данас нису успели да дођу и купе све што им треба, могу то учинити и данас.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести