Седам деценија везу нити традиције и пријатељства

Свечани концерт под слоганом „Срдачно ваши”, којим КУД „Светозар Марковић” обележава 70 година рада, одржаће се у петак у 19 сати у Српском народном позоришту.

Сам концерт је замишљен, како је рекла пи-ар КУД-а Сања Лончар, као велики колаж у који су имплементиране тачке свих секција. Карте су 500, односно 400 динара за балкон, а могу се купити у СНП-у или у просторијама КУД-а, Шумадијска 6.

– У уметничком смислу, програм је замишљен као шетња песмом и игром кроз време, традицију, од севера ка југу наше земље – навела је Сања Лончар. – Први део концерта ће се кореографски односити на војвођански терен, уз пратњу тамбураша, а наставиће се играма из централне Србије па све јужније, до Кумановског поља. Гости на концерту нису планирани јер код нас постоји много секција с богатим програмима које имају шта да покажу, а ретко имају прилику где да то учине. На овом концерту наступаће више генерација, сви повезани истом, невидљивом нити, а сви чланови велике породице – и бака са својим унуцима и отац и ћерка и син... Наступиће три брата, мужеви и жене, старе љубави, нове љубави, пријатељи који се друже 30 година, и пријатељи од овог полугодишта, кумови и другови до гроба...

Како истиче, КУД овим концертом жели да представи трајање, велики рад и велику љубав и приврженост Друштву, као и према песми и игри... Друштво чине чланови од три до 75 година, а десетине хиљада чланова КУД-а „Светозар Марковић” донеле су му за 70 година постојања више од 550 похвала, диплома, награда, повеља и признања. Нижу награде и ове године, па је у априлу мешовити хор освојио златну медаљу на Покрајинском такмичењу хорова у Руми.

Годину јубилеја КУД је обележавао бројним манифестацијама, као што су учешће репрезентативног дечјег ансамбла на неколико фестивала, дефилеом чланова кроз центар града уз кратке наступе у јуну, али и учешће на фестивалу тамбурашке музике у Пљевљима у августу. Био је организован и Први дечји фестивал у октобру „Мали јесмо, ал’ играти знамо“, а у новембру и пети сусрет ветерана „Ветерани граду Новом Саду“, за које КУД има жељу да постану традиционални и интернационални.

– Кад гледам пробе дечјег ансамбла, ветеране, извођаче, оркестре, хор – сви су толико упечатљиви. Дуги низ година су освајане медаље, такмичења и с таквом репутацијом не сме да се експериментише. Морате да успевате – тврди Сања Лончар.

Друштво тренутно има девет секција: мешовити хор, фолклорну секцију у девет селекција, два тамбурашка оркестра, велики народни оркестар, дечји и yез оркестар, затим имају школу различитих инструмената и школу певања Саше Петровића. Све те секције, углавном, у том облику функционишу годинама, а једино ветерани у истом саставу раде и постоје већ 30 година. Сања Лончар каже да су врата КУД-а увек отворена за нове чланове и да упис траје читаве године.

– Зантересовани се могу укључити у било коју секцију према којој имају афинитета. За неке секције је потребна аудиција, на пример, за хор. И оно што је важно – осим редовних проба, које сматрамо за најбоље у бављењу овим „спортом”, гарантујемо новим члановима и дружење после проба, гостовања по другим градовима и државама Европе, а и шире – наглашава Сања Лончар.

За следећу годину КУД, осим поменутих фестивала, планира и мало више гостовања као награду за најуспешније секције, али и више учествовања на такмичењима.

Т. Стојшин

 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести