Седмица посвећена женама у ОШ „Бранко Радичевић”

У сусрет 8. марту, Међународном дану жена, јуче је у ОШ „Бранко Радичевић” представљен пројекат „Жене у фокусу”.
1

Будући да је ова седмица посвећена дамама, ђаци су се, уз помоћ наставника, присетили жена које су померале границе и обележиле историју, како у Србији, тако и у свету.

– Тим за међупредметне компетенције, чији сам члан, дошао је на идеју да се у сусрет 8. марту присетимо жена које су оставиле печат у историји – објаснила је учитељица у ОШ „Бранко Радичевић” Моника Цвијић. – Присетили смо се жена из различитих друштвених сфера, уметница, књижевница, научница, а ученици млађих разреда бавили су се женама које су свакодневно у њиховом фокусу, тако да смо с њима организовали квиз и чајанку, као и радионице посвећене мамама.

Моника Цвијић напомиње да јој се чини да девојчице данас себе доживљавају као равноправне с дечацима, те да им је било чудно кад су чуле да сликарки Катарини Ивановић родитељи нису дали да иде на Академију па је кршом отишла у Беч. Она је објаснила да деца углавном не могу да замисле да жени данас неко може каже да не сме да студира.

– Увек ми је задовољство да говорим о томе како сам добила идеју за акцију „Чепом до осмеха”, поготово деци, јер она најбоље слушају – рекла је председница Удружења „Чепом до осмеха” Вања Петковић. – Драго ми је што имам прилику да им објасним шта смо све успели да урадимо до сада и надам се да ће их то подстаћи да верују у своје снове и у свој циљ јер ће га тако лакше и остварити.

Она каже да су жене равноправне с мушкарцима, али да их, кад се врате кући, чека много обавеза, што је, напомиње, тешко, међутим, све је лакше кад човек нешто воли.

Ауторка текстуалног дела књиге „Каква женска - Приче о женама које су биле прогресивне када то није било модерно” Јелена Митровић сматра да је неједнакост између мушкараца и жена, иако мања него пре 50 и 100 година, и даље присутна, с тим што се та неравноправност данас испољава на другачији начин.

Присетили смо се жена из различитих друштвених сфера, уметница, књижевница, научница, а ученици млађих разреда бавили су се женама које су свакодневно у њиховом фокусу, тако да смо с њима организовали квиз и чајанку, као и радионице посвећене мамама ( Моника Цвијић)

– Мислим да су девојчице данас свесније својих могућности, односно надам се да је тако, као и да имају довољно храбрости да искажу своје мишљење и да се заузму за себе – нагласила је Јелена Митровић.

Већина ученика ОШ „Бранко Радичевић” с којима смо разговарали сматра да су мушкарци и жене равноправни, те да дечаци немају предност у односу на девојчице.

Ј. Вукашиновић

Фото: Ф. Бакић

Da
31.10.2021 • 21:00
Monika najlepsa ,uvek dama, znao sam da ce sta god bude radila biti najbolja , jedna mladost i vecno secanje na nju i Novi Sad .
EUR/RSD 117.3078
Најновије вести