Скачу за часни крст, али у базену

Због леда који је оковао Дунав, а посебно у приобаљу, пливање за часни крст у Сремским Карловцима биће симболично. Наиме, по речима председника Православне омладинске

заједнице (ПОЗ), која први пут организује тај догађај у Сремским Карловцима, Михаила Јањића, пливачи ће тај чин обавити у спољашњем базену хотела „Дунав”.

– Због новонастале ситуације и чињенице да се лед на Дунаву ломи само на делу пловног пута, за часни крст се неће пливати у реци, него у хотелском базену, који нам је власник „Дунава” Добривоје Миловановић уступио – каже Михаило Јањић. – Пливачи, њих 30, али у две туре, такмичиће се ко ће пре допливати до крста.

Како напомиње Јањић, међу пливачима, 21 момак је из Сремских Карловаца, по један из Новог Сада и Петроварадина, четворица су из Голубинаца и три из Футога. Најстарији има 60 година, а најмлађи 18. Занимљиво је да је након закључења списка пријављених нагло порасло интересовање за тај догађај, тако да су организатори морали да одбију 40 кандидата.

Јањић каже да су припремљени пригодни поклони за пливаче. Победник добија на поклон два крста, с тим што један остаје њему, а други, позлаћени, чува до празника Оданија, 26. јануара, када на литургији у Саборној цркви треба да се причести и преда га. Трећи, часни крст од дрвета, за који пливају пливачи, чува се до следећег Богојављења.

За пливаче, госте и организаторе по завршетку пливања биће приређен ручак у хотелу.

Пливање ће бити одржано након свете архијерејске литургије у Саборној цркви, која почиње у 9.30 сати, а потом и водоосвећења, које ће по завршетку богослужења бити обављено на централном карловачком тргу поред чесме „Четири лава”. Одатле ће литија да се запути према Дунаву и очекује се да ће пливање почети око поднева.

З. Мл.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести