Склоњена дивља пијаца на Сателиту

На велику радост свих који живе у том градском кварту, почетком ове недеље започети су радови на сређивању простора у непосредној близини Сателитске пијаце, незадовољавајућег не само у естетском смислу већ и у хигијенском, па самим тим и у еколошком, будући да је на њему годинама настајао бувљак, који се с временом претворио у праву депонију.
satelit2
Фото: Dnevnik.rs

Акцију је иницирао Савет месне заједнице „Гаврило Принцип“, који је, подстакнут многобројним примедбама, жалбама и захтевима грађана, организовао петицију и том приликом сакупио више од 2.000 потписа житеља насеља Сателит.

„Најпре је уклоњена дивља депонија која се створила на тој локацији, а затим је уследило хортикултурно уређење у циљу ревитализације уништене зелене површине“, рекла је Сања Вујиновић, представница Савета Месне заједнице „Гаврило Принцип“.

„Морамо истаћи да смо у томе добили свесрдну подршку Града Новог Сада. Упоредо с поменутим радовима, у току је и акција Удружења грађана „Креативна индустрија Виридис”, која је део пројекта Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” под називом „Нова места – Микрогрантинг”. Његов циљ је уређење малих урбаних простора, у које су, у виду мобе, укључени и сами грађани. У плану Удружења „Виридис” је постављање подлоге од туцаника и монтирање клупа, жардињера и еколошких корпи за отпатке, а комплетан мобилијар направљен је од палета. Ускоро ће уследити и садња дрвенастих воћних врста.“

Фото: Dnevnik.rs

Поменути радови само су први корак ка коначном уређењу Сателита. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције покренула је поступак јавне набавке за избор извођача радова ради изградње саобраћајнице у продужетку Улице Бате Бркића, чиме ће она добити излаз на Футошки пут.

„Тиме ће бити решен вишедеценијски комунални проблем који мучи становнике Сателита и тај део града добиће лепши, чистији и урбанији изглед, какав свакако заслужује“, додала је Сања Вујиновић.

„Месна заједница „Гаврило Принцип“ и даље је отворена за сваки вид сарадње с грађанима. Планирамо да и убудуће организујемо такве и сличне значајне и друштвено корисне активности, на добробит наших грађана.“

Текст и фото: С. Милачић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести