Школе спремне за друго полугодиште, без новина у организовању наставе

Након готово месец дугог зимског распуста, друго полугодиште за ученике основних и средњих школа почеће у понедељак, 18. јануара, а по одлуци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, настава ће бити организована као и до сад.
в
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Ученици од првог до четвртог разреда основне школе похађаће наставу сваког дана у школи и биће подељени у мање групе. Ђаци виших разреда, као и средњошколци, једне седмице ће предавања слушати у школи, а друге на даљину.

За разлику од почетка школске године, кад је међу децом, родитељима и наставницима било много недоумица, сада се директори новосадских школа углавном слажу у томе да су сви већи проблеми у организацији рада решени, а недоумице посветара углавном отклоњене.

По речима директора ОШ „Прва војвођанска бригада” Оливера Стојановића, нема битнијих измена када је реч о организовању наставе.


Довољно наставника

У ОШ „Коста Трифковић” 207 ученика користи услугу дневног боравка, а како појашњава директор те образовне установе Милан Спасојевић, деца ће бити подељена у мање групе од по петнаесторо и обезбеђен им је оброк по препорукама које су надлежни дали још почетком школске године.

– Имамо довољно наставника који ће бринути о деци у боравку, као и волонтере, односно студенте завршних година, који ће због свог ангажмана имати могућност да полажу испит за добијање лиценце – каже Спасојевић. – Као и током првог полугодишта, родитељи који су радно обавезни, односно не могу да раде од куће, треба да донесу потврду послодавца. Они који су ту потврду приложили почетком школске године, највероватније неће морати поново да је прибављају.


– Од Министарства смо добили детаљна упутства, те нема нејасноћа – истиче Стојановић. – Наставници су спремни јер су током првог полугодишта одлично савладали платформе намењене за учење на даљину, а извештили су се и у организовању наставе и количине градива које се пређе на часу. Када је реч о мерама спречавања ширења коронавируса, у току је детаљно чишћење и дезинфекција школских просторија.

Директор Гимназије „Лаза Костић” и председник Актива директора новосадских средњих школа Вукашин Лазовић каже да су образовне установе јуче добиле званичан допис од надлежног министарства, те да ће школска година бити настављена онако како је почета 1. септембра.

– Нема разлога да се организација часова мења, односно да се прелази искључиво на онлајн наставу, посебно што се епидемиолошка ситуација побољшава и почела је вакцинација – објашњава Лазовић, додајући да ће у наредних дан или два све школске зграде бити очишћене и дезинфиковане.

Како је појаснио, током зимског распуста решено је питање провере знања ђака, које је до сад изазивало полемику. Он је казао да је потребно прилагодити се новој ситуацији и моделу рада у школама, те ће се настојати да се деца мало растерете када је реч о броју писмених провера и оцена.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести