Скупштина Новог Сада усвојила ребаланс градског буџета

Новосадска скупштина је усвојила ребаланс буџета којим се планира да се у градску касу ове године слије рекордних 38,45 милијарди динара. Уобичајено, пред седницу, на којој се нашло 102 тачке дневног реда, новинарима се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је, између осталог, поручио да постоји разлог за умерени оптимизам, али и опрезност.
1
Фото: С. Шушњевић

- Да ово не би био позив да сви траже више пара из из рекордног буџета, морамо да будемо умерени оптимисти, рационални. Задовољан сам приходима и умерено забринут оним што нас очекује. Морамо да задржимо ниво капиталне потрошње у висини најмање једне трећине буџета, али то неће бити лако. Све ново што саградимо директно утиче на већу текућу потрошњу - изјавио је Вучевић.

Он је додао да се Нови Сад полако прибилижава буџету "од некада незамисливих" 40 милијарди динара, али да то неће бити лако. - Да подсетим, када сам био биран први пут, буџет је био око 20 милијарди са све муниципалним обвезницама. Данас са мањим неутрошеним средствима, ми идемо напред. Наравно, пред нама је доста изазован период, али верујем да ћемо имати добре резултате. Ово је победа Новог Сада, свих Новосађана, привреде Новог Сада, победа дисциплине и одговорности коју Новосађани имају према свом граду, јер уредно измирују своје обавезе, пре свега порез на имовину. Победа је привреде што нам стално расту приходи од пореза на зараде и пореза на самосталне делатности и поред две године корона вируса, поред украјинске кризе и поред светске инфлације - нагласио је Милош Вучевић.


Капитални пројекти и потрошња

- У односу на 2012. годину потрошили смо 14,138 милијарди динара више. Значи за 10 година смо увећали за 88 одсто потрошњу града, пре свега у капиталне пројекте и потрошњу. Наравно, како смо обнављали и увећавали имовину града, тако су нам расли и текући трошкови - појаснио је Вучевић.

По његовим речима, у капиталну потрошњу 2021. године Нови Сад је планирао да уложи 11,605 милијарди динара, односно 33,66 одсто укупног буyета, а потрошио је 9,506 милијарди, то јест 82 одсто од плана или 31 одсто од укупног буyета. Вучевић је рекао и да је за 12 одсто повећана капитална потрошњу у односу на 2020. годину, а у односу на 2012. за 119 одсто.


Како  је истакао, ребалансом су превасходно повећани износи за донације и трансфере за заједничке пројекте с Покрајином и Републиком, који се тичу битних капиталних пројеката.

- Ми смо капиталну потрошњу предвидели у износу од 36,1 одсто или 13,732 милијарди динара. Нешто више од трећине буџета иде на капиталну потрошњу, како на чисто капиталне инвестиције, тако и на капиталне субвенције. Текућа потрошња нам је 62,9 одсто - појаснио је новосадски градоначелник.

Фото: С. Шушњевић

По његовим речима, Град издваја много новца за судске спорове, на тужбе по основу фактичке експропријације.

- Готово милијарда нам иде на то. Директно утиче на раст текуће потрошње и то је нешто што ме брине. То свакако није добар тренд и размишљамо о радикалним изменама урбанистичких планова, да избришемо све оно што неком ствара основ да нас тужи. Нешто ћемо се спорије развијати, али нећемо имати овакве озбиљне ударе на буyет. То вам је сигурно два екстра опремљена обданишта или више него довољно да саградимо нову основну школу на Југовићеву. То је комплетан буџет за Атлетски стадион и са новим ценама - указао је Вучевић.

Рекао је и да једва чека савете на седници Скупштине како би ГСП требало да ради, јер је у ребалансу планирано још 450 милиона динара текућих субвенција за ово предузеће. Подсетио је да је град купио 130 нових аутобуса и обновио 65 одсто возног парка, а набавља и 10 електричних аутобуса.

- Шта да радите, гас поскупео, отишао у небеса. Возачи хоће веће плате, с правом. Данас су им плате око 90.000 динара, а биле су им 55 - 60.000 динара. Када држава повећа минималну зараду, нама директно расте потрошња на плате, пошто нам је минималац основица за плату у јавним предузећима. Када држава повећа минималну зараду између 12 и 15 одсто, и ми се радујемо томе, толико ће порасти плате у градским предузећима, не само у администрацији. Верујем да ће возачи ГСП-а почетком 2023. године имати преко 100.000 плату - прецизирао је Милош Вучевић.

Он је додао да су васпитачицама већ повећали плате и додатно им повећали износ солидарне помоћи на нешто мање од плате и по, јер имају мање зараде у односу на просечну новосадску плату. Уједно, запослени у "Радосном детињству" чине највећи део радника у градском јавном сектору.

Истовремено, како је нагласио, у градској управи су фокусирани на зиму и припреме Новосадске топлане за грејну сезону, да има довољно гаса и да Термоелектрана-топлана "Нови Сад" буде у погону. Он је истакао и да је "невероватан притисак спортских клубова". По његовим речима, клубови "мисле да ми све треба да финансирамо".

- Ја се радујем да смо ми сви шампиони, али то је огроман притисак на Нови Сад. Требамо да будемо шампиони у фудбалу, одбојци, кошарци, да се вратимо у АБА лигу 1, да ватерполо буде конкурентнији, да рукометаши наставе да буду прваци, да кошаркашице наставе да играју Суперлигу, хокејаши су нам прваци државе, атлетичари наравно. То су огромни издаци - указао је Вучевић.

Фото: С. Шушњевић

Он је подсетио да су велик издаци за културу и да је ту Нови Сад изнад европског просека. Поручио је да мора да се схвати да се све то финансира из инвестиција. 

Вучевић је јуче анализирао и другу по важности за њега тачку дневног реда - завршни рачун буџета за прошлу годину. Истакао је да се од планираних  34.474.489.205,14 динара прихода и примања, у градску касу слило 34.008.000.000 динара или 98,6 одсто у односу на план. То је, како је истакао, 11,73 одсто више у односу на 2020. годину, а 60 одсто у односу на 2012. годину, када му је почео први мандат градоначелника.  Шеф Одборничке групе ДСС-Милош Јовановић Бојан Радојевић јуче је истакао да ће њихово троје одборника гласати против предлога ребаланса, урбанистичких планова и кадровских решења, који су били на дневном реду.

- Ми сматрамо да је добро што је буyет толики, али већ годинама указујемо да су суфицит и политичка већина који постоје годинама, требало да се искористе за спровођење неких мега-пројеката који ће оставити траг у Новом Саду - рекао је Радојевић.

Он је рекао да изградња мостова и подземних гаража не иду из градског буџета, који није искоришћен за велике пројекте неопходних Новом Саду. Радојевић је додао да је разумљиво што у време кризе градска власт одустаје од појединих пројеката и изразио задовољство што је одустао од пројектовања "Универзитетског парка" и музеја посвећеног Ђорђу Балашевићу, за којег је рекао да сматра да му је место на његовој Салајки. 


Мање ће се градити јер је све поскупело

- Задовољан сам неким показатељима, али исто тако свестан да се пред нама налазе велики  изазови. Ми ћемо моћи да градимо мање објеката и да имамо мање инвестиционих поља за исте паре, зато што је све поскупело за 20-30 одсто или више. Ми смо за прву фазу Атлетског стадиона добили једну понуду која је преко 100 посто већа у односу на процењену вредност. Толико сигурно нису поскупели сировине и материјал, већ људи урачунавају потенцијалне ризике и неизвесност која је пред целим светом - напоменуо је Вучевић.

Из тог разлога, сматра Вучевић, да ће Град тешко скоро имати могућност да поново одједном гради четири нова обданишта. Од Атлетског стадиона се одустало за ову годину, а он очекује да ће градска управа морати да поново процени вредност инвестиције и да ће 2023. године Град моћи да предвиди почетак изградње.


По њему, краткорочне мере нису довољне за помоћ ГСП-у, као градском предузећу у најгорој ситуацији.

Радојевић каже да је замена теза што градоначелник критикује што грађани не протестују због нелегалних објеката на Камењару, већ због Шодроша. Он каже да су годинама указивали на узурпацију јавних површина и илегалну градњу у Новом Саду, а све је то у надлежности градске инспекције, која годинама не ради свој посао, а не у рукама грађана.

Његов колега из Одборничке групе СРС Ђурађ Јакшић, изјавио је да ће и њихових троје одборника гласати против завршног рачуна и ребаланса. По његовим речима, и буџет и ребаланс градска власт је планирала на "либерално-оптимистачан и прилично амбициозан начин".

- Немамо ништа против амбициозности, али је управо она недостајала градској власти претходних година да у пуном капацитету капитализује огромну финансијску потентност Града - рекао је Јакшић.

Ипак, због економске кризе и потреса у свету, требало је опрезније и реалније планирати приходе буџета, како се не би угрозиле поједине инвестиције, сматра Јакшић. Ребаланс гаси пожар, мишљење је Јакшића, и не доноси ништа ново, док се одустаје од појединих пројеката. Он каже да су у СРС очекивали далеко више новца за социјалну заштиту, привреду и туризам, здравство, спорт и заштиту животне средине. Такође, најавио је предлог Скупштини да се из градског буџета (су)финансира куповина напуштених кућа у приградским насељима за младе парове.

С. Крстић

V
28.06.2022 • 08:04
Manje velikih reci a vise ljudi koji cist ulice. Grad nam je prljav.
EUR/RSD 117.2745
Најновије вести