Слатка трпеза Сање Михољчић

У недостатку времена за припрему торти и колача, увек постоји опција да се слатки део трпезе поручи или купи, како у посластичарницама, тако и од суграђана, који у својим кућама припремају различите делиције
с
Фото: приватна архива

. Једна од њих је Сања Михољчић, којој је припрема колача велика љубав и страст. Пре шест година отворила је прву посластичарницу у родном граду Србобрану, да би прошлог месеца проширила посао у виду још једне и то баш у Новом Саду, на Детелинари. Открива да је интересовање за колаче и торте све веће, јер због брзине живота домаћице немају времена, а често ни дара за свој добро укуса и лепог изгледа.

– Највише поруyбина стиже од почетка децембра до краја јануара, када су најпопуларнији ситни колачи – рекла је Сања Михољчић. – Углавном их поручују домаћинства и то количине од десет до 15 килограма разних врста. За торте нема правила. Поручују се током целе године за разне поводе: рођендане, венчања, крштења, а као фаворит показала се торта Голд цакес која представља комбинацију плазма кекса и малина, док се коре припремају од ораха. Рецепт сам осмислила сама и према њему наденула име посластичарници. Обавезно је поменути и кремпиту, која је независно од празника и доба године, увек најпродаванији слаткиш. За њу нема правила.

Обавезно је поменути и кремпиту, која је независно од празника и доба године, увек најпродаванији слаткиш. За њу нема правила (Сања Михољчић)

Килограм ситних колача код Сање Михољчић може да се поручи по цени од 1.500 динара, док се цене торти крећу од 1.400 до 1.600, а свака од њих је у просеку тешка око три килограма. У посластичарници су најпродаваније торте на парче, за које је потребно издвојити од 280 до 310 динара.

Д.К

Фото: приватна архива

Ленкина торта

Састојци за кору: осам беланаца, 150 грама шећера, осам кашика сецканих лешника и четири кашике брашна.

Кораци у припреми коре: Умутити беланца и постепено додавати шећер. Када се добије чврст снег, у њега, полако мешајући смесу, додати лешник и брашно. Пећи на 200 степени од 15 до 20 минута. Ово је количина за једну кору, а потребно је испећи две.

Састојци за први фил: 1/2 литра слатке павлаке, 110 грама шећера у праху, 10 грама желатина, 50 милилитара хладне воде, 100 грама сира маскарпоне, 200 грама млевеног плазма кекса.

Кораци у припреми првог фила: Умутити слатку павлаку и постепено додавати шећер у праху. Желатин прво потопити у воду да набубри и отопити у микроталасној или на рингли, а потом као и маскарпоне додати у смесу. На крају ручно умешати плазму.

Састојци за други фил (карамел): Упржити шећер, па улити 350 мл млека и оставити да се крчка на благој ватри док се карамел не отопи. Размутити скроб и остатак млека, па закувати. Оставити да се кратко прохлади.

Ређати на следећи начин: кора, први фил, други фил, потом поређати вишње једну до друге, прелити отопљеном млечном чоколадом. Украсити шлагом или топљеном чоколадом.

Рецепт за торту осмислила је Сања Михољчић и назвала према Ленки Дунђерски, инспирисана најпознатијом војвођанском љубавном причом.      

Д. К.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести