Спаја их песник вечно млад

Први сусрет основних школа које носе име великана српског романтизма Бранка Радичевића, у оквиру пројекта „Бранкови основци”, одржан је јуче у новосадској ОШ „Бранко Радичевић”,

а гости су били деца и наставници из осмолетке у Марадику. Пројекат, који реализује Покрет горана Војводине, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, наставиће се током целог децембра, а укључиће укупно 12 истоимених осмолетки. Основна идеја је да се, у част песника чије име носе, повежу школе из различитих места широм Војводине.

– Идеје смо најпре разменили током августа на сусрету у Сремским Каловцима, где су учествовали по један представник и ученик из сваке школе која учествује – објашњава Душица Миленковић из Покрета горана Војводине. – Тада смо поредили начине на који свако од њих обележава име и значај Бранка Радичевића, а формирали смо и групе према преференцијама сваке школе и оном чиме би из Бранковог живота желели да се баве. Партнерске школе су потом осмишљавале заједничке пројекте.

Тиме што је у њиховој школи одржан први у низу сусрета Бранкових основаца, наставница географије у новосадској ОШ „Бранко Радичевић” и сарадница Покрета горана Војводине Тања Гагић нагласила је да је јуче био веома важан дан за ту осмолетку. Тим поводом, ученици, учитељи и наставници припремили су програм који велича лик и дело нашег великог песника, уз напомену да је то само почетак и да њихова ОШ жели да настави сарадњу и посете осталим истоимеим школама и тиме можда поставе пример и осталима. Веома је важно, рекла је наставница Гагић, да се ученици и наставни кадар међусобно упознају и повезују. С тиме је сагласан и директор истоимене ОШ из Марадика Звонимир Чаушевић, који је истакао да се ради о одличној прилици за дружење, али и за поређење и унапређење праксе.

– Прихватили смо тај пројекат да би наши основци дошли у контакт са школама ван наше општине и веома нам је драго што смо нашли пријатеље у Новом Саду, у који често волимо да дођемо – каже Чаушевић, који је своје домаћине том приликом позвао у госте 15. марта, када ОШ „Бранко Радичевић” из Марадика слави дан школе.

По речима учитељице Руже Иванчић из школе-домаћина, која је учествовала у припреми јучерашњег програма са својим ђацима, малишанима се нарочито свидела мелодичност Радичевићевих стихова, од којих су многе искористили и неки од познатих домаћих музичара. Дело вечно младог песника, како га је назвала, њени ђаци покушали су да изнесу на себи својствен начин. Тако је ученица седмог разреда Душица, као солисткиња, отпевала песме „Девојка на студенцу” и „Ао, ноно бијела”.

У оквиру програма новосадских основаца било је и представе, али и песме и музике. Позивом „Почујте и учествујте”, водитељ, ученик шестог разреда Марко, позвао је присутне да саслушају „малу причу о великом песнику, пророку поезије, нашем Бранку”.

Д. Ристић

 

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести