Спанс: Пас је љубимац, али и обавеза

Сведоци смо да је основни и водећи узрочник све већег броја напуштених паса који лутају улицама Новог Сада неодговорно власништво и необавештеност суграђана о томе како се води брига о кућним љубимцима.
kerecaTribina02_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Стога је Удружење за заштиту животиња „Спанс”, у оквиру пројекта „Пас уз нас”, који је суфинансирао Град Нови Сад, јуче организовало две радионице у СКЦ “Фабрика”, једна за најмлађе суграђане, а друга је била за старије власнике паса.

„Едукација увек почиње од малих ногу и на малишане се најлакше утиче, а ми се трудимо да у нашем граду стварамо младе људе који су љубитељи животиња, који их разумеју и који их се не плаше“, рекла је волонтер Удружења “Спанс” Милена Бркљачић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Прва радионица била је са децом основношколског узраста и учили смо их шта значи бити одговаран власник кућног љубимца, односно у овом случају пса и причали смо о томе како су то жива бића која осећају тугу, срећу, бол и страх. Трудили смо се да ширимо емпатију међу децом и да их учимо о томе како треба да се понашају према свом љубимцу и уопштено каква је обавеза и задовољство имати пса у кући.“

Фото: Дмевник (Р. Хаџић)

По речима наше саговорнице, други део радионице је био посвећен старијим власницима и њиховим длакавим пријатељима, који су уз стручну помоћ психолога Изабеле Беговић из Центра за псе “Дог Хоусе” требали да науче како пси размишљају, затим да упознају њихову природу, као и да се посаветују како да реше евентуалне проблеме, са којима се, као власници паса, нису сами изборили. 

„Радионица је осмишљена тако што су власници дошли заједно са својим псима које су удомили и имали смо један групни тренинг где су могли да сазнају на који начин треба да се односе према својим љубимцима, како би се међусобно најбоље упознали“, рекла је Изабела Беговић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„На тај начин се може спречили настанак потенцијалних проблематичних понашања код паса. Поред тога, на радионици су могли да дођу до сазнања како нека понашања која су се већ јавила могу да се реше. Интересовање за радионицу је било велико, а власници су изразили жељу да науче како да превазиђу проблеме на које су наишли у вези са понашањем свог љубимца, што је по мом мишљењу и циљ оваквих догађаја.“

И. Миклоши

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
EUR/RSD 117.5248
Најновије вести