Спорт у школе: Све више малишана жели бесплатно да тренира

НОВИ САД: После летњег распуста, а с почетком нове школске године, настављено је спровођење бесплатног пројекта „Спорт у школе”, с више од 3.000 ученика из 35 градских школа.
deca sport
Фото: Dnevnik.rs

Реализација је поверена Савезу за школски спорт Новог Сада, а пројекат је у потпуности подржао Град, којем је развој школског и дечјег спорта и стратешки интерес.

Начелник Управе за спорт и омладину Властимир Мастиловић подсетио је на то да су тим пројектом обухваћени малишани од првог до четвртог разреда (развојна моторика с елементима базичног спорта атлетике и гимнастике), као и они у петом и шестом разреду, који раде по спортовима (одбојка, кошарка, рукомет, атлетика, стони тенис, џудо и рвање).

Најмлађа деца сат – сат и по проводе у спортским салама под стручним надзором професора физичког васпитања, посебно она која су у продуженом боравку, док се они старији, петаци и шестаци, у вечерњим терминима уторком и четвртком, од 19 до 22 часа, такође бесплатно баве спортом, рекао је између осталог Мастиловић.


Навијај и играј фер

И ове школске године наставиће се програм „Навијај и играј фер” у десет нових школа.

Ученици ће бити упознати с кодексима понашања на терену и у публици.


Како је истакао, у рад с децом укључили су незапослене професоре физичког васпитања, као и оне који већ раде у школама с пуним и непотпуним фондом часова.

Фото: Dnevnik.rs

Већ другу годину организујемо те активности, а посебно ми је драго што пројекат све више наилази на подршку школа, посебно откако је реализација поверена Савезу за школски спорт, каже Мастиловић.


Корекција и превенција деформитета

„Корекција и превенција деформитета код деце-спортиста уз ефикасно и правовремено реаговање, укључујући и антидопинг образовање”  је нови пројекат СШСНС.

Фото: Dnevnik.rs

Реализатор пројекта је мр Никола Јефтић, а у њега ће, за почетак, бити укључено 15 новосадских школа, које ће ангажовати по десет ученика и два професора.

На основу тестова, професори физичког васпитања одредиће учеснике у пројекту.

Начелник је истакао да ће пројекат сада бити много ефикаснији, пошто су исправили неке уочене слабости из претходног периода.

У неким школама смо променили спорт због већег ангажовања и заинтересованости деце. Све је то урађено на основу анкете и у сарадњи с реализаторима програма, а све у циљу да повећамо број деце. Такође, и термине смо прилагодили деци. У складу са Законом о спорту заживеће и функција спортског инспектора, који ће контролисати рад свих спортских клубова и организација, па самим тим и спровођење овога пројкета. Акценат ће бити стављен на рад с млађим узрастима, односно ко ради с децом до 16 година. По закону, то су искључиво професори спорта и физичког васпитања са сертификатом за рад с децом, нагласио је Властимир Мастиловић.

Председник Савеза за школски спорт Новог Сада (СШСНС) Горан Стевановић је подсетио на то да је циљ пројекта да се задовоље потребе деце за кретањем, да се развија здравствена култура ради очувања и унапређења здравља, да се разноврсним моторичким активностима допринесе интегралном развоју деце и стварању навика да физичко вежбање буде саставни део свакодневног живота.

По подацима из 2016. године, наставу је у 35 школа похађало 26.286 ђака, рекао је Стевановић.

Како је даље казао, током прва три месеца ове године, на основу анализе, у пројекту је учествовало више од 3.000 ученика, што је око 500 малишана више од планираног и очекиваног.


Приказ рада с децом у Каћу

Једна од школа у којој је у правом смислу те речи заживео пројекат “Спорт у школе” је ОШ “Ђура Јакшић” у Каћу.

Да се ради о масовности и изузетно квалитетном раду уверили смо се током данашње посете овој школи.

Пројекат је код нас заживео од самог почетка, а имали смо пуну подршку родитеља, који су препознали како свој интерес, јер су тренинзи бесплатни, тако и дечији, који имају физичку активност под стручним надзором, рекла је ментор у пројекту Јасна Ђукић.

Фото: Dnevnik.rs

Према њеним речима, код њих се у школи пријавило око 300 деце, а пре почетка пројекта очекивало се да ће то бити максимално 180. Ниједно дете нисмо вратили, каже Јасна Ђукић и додаје да је битно и то што је управа школе спознала значај оваквог пројекта.

Морамо да будемо захвални граду који је омогућио да се деца у својим школама, са својим вршњацима и под надзором својих професора баве спортом и то бесплатно. Овакви програми могу да сутра допринесу бољој селекцији за врхунско бављење спортом, јер су овде сва деца која желе да се баве спортом а не само она која могу да плате, рекла је Ђукићева.


То значи да је 11,11 одсто ученика учествовало у пројекту „Спорт у школе”. Захвалио бих се председници Актива директора школа Јасмини Пастоњицки, која је сазвала састанак и подстакла све школе да се активније укључе у акцију. Од директора је захтевала да одреде координатора из школа, који ће бити веза са СШСНС-ом, менторима и реализаторима. Координатори су задужени да, уз помоћ учитеља и одељенских старешина виших разреда, направе спискове деце заинтересоване за бесплатно бављење спортом, закључио је Стевановић.


Обука непливача из 2. разреда

СШСНС ће, с Пливачким клубом „Војводина”, бити суорганизатор обуке непливача за ученике других разреда.

За почетак, биће ангажована деца из шест школа које су физички најближе Спенсу, а од следеће календарске године биће укључене и остале школе, градске и приградске.


У СШСНС-у били су свесни тога да је (не)информисаност деце била горући проблем па су за ову школску годину направљени плакати, флајери, а током Сајма лова, риболова и спорта (Лорист) биће и презентација.

На Сајму ћемо се појавити с разним спортским активностима, када ће бити обележена и Дечја недеља (5–7. октобар). Тада ћемо организовати такмичење у мини-одбојци и баскету, као и надметање у игри између две ватре, у малом фудбалу, полигони... Представићемо и програмске активности и пројекте СШСНС-а, најавио је Стевановић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести