Сремски Карловци: Основан Центар за ходочашће, туризам и едукацију „Сион”

У Сремским Карловцима на самом почетку ове године почео је да ради Центар за ходочашће, туризам и едукацију „Сион”.
Sremski Karlovci foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Сремски Карловци фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Како каже старешина Саборне цркве и професор Богословије „Свети Арсеније” у Сремским Карловцима протојереј мр Јован Милановић, Центар је основан пре свега с намером да побољша ходочасничке и туристичке капацитете црквених објеката и њихово представљање широј јавности. Седиште „Сиона” је у просторијама Црквене општине на Тргу Бранка Радичевића 7, а опремљено је захваљујући подршци Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

– „Сион” је осмишљен као центар који ће бити задужен за организацију активности и манифестација која спадају у домен туристичке понуде и треба да допринесу томе да Сремски Карловци, као некадашње и садашње духовно средиште, добију на значају – каже Милановић. – Упутили смо 1. јануара   предлог за сарадњу свим туристичким агенцијама и организацијама које се баве промоцијом верског туризма и туризма уопште, као и концепт нашег рада. Центар треба схватити као врсту институције са широким спектром деловања, која ће заједно с осталим чиниоцима када је развој туризма у Карловцима у питању, радити на томе да се повећа њихова понуда и капацитети да би од пролазне станице постали место у којем ће се туристи дуже задржавати и ноћити, а не као туристичку агенцију. 


Цркву походило 180.000 људи

По евиденцији Саборне цркве, у 2016. години тај катедрални карловачки храм посетило је 180.000 туриста. Како каже свештеник Милановић, осим што је евидентан сталан пораст броја посетилаца, приметно је и продужење туристичке сезоне. У протеклој години, по његовим речима, као никад пре тога, туристи су цркву посећивали до краја новембра.


По Милановићевим речима, „Сион” ће понудити посетиоцима  туристички пакет који укључује посету Саборној цркви, Патријаршијском двору и подруму у пратњи такозваног гостопримца, чија улога ће бити да презентује поменуте знаменитости. С благословом црквених власти, осмишљен је и пакет који укључује обилазак Богословије, што није била пракса до сада. Милановић напомиње да се посетиоцима оставља могућност обиласка све три православне цркве, као и других објеката, у зависности од њихових жеља.

– Идеја је да програм заживи у току наредних шест до седам месеци и очекујемо у том смислу подршку и сарадњу општинске Туристичке организације, а на ширем нивоу и Покрајинског секретаријата  за привреду и туризам, те Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Смисао оснивања центра је да се туристичка понуда Сремских Карловаца подигне на квалитетнији ниво – закључује Милановић.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести