СТАРТОВАО НС ПАТРОЛ Новосадско око соколово надгледа саобраћај

„НС патрол“ систем јуче је и званично почео да ради, као што је пре десетак дана за „Дневник“ најавио члан Градског већа за комуналне и инспекцијске послове Здравко Јелушић.
ns patrol oko sokolovo, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Новосадско око соколово надгледа мирујући саобраћај, контролише паркирање на коловозним тракама, заустављање и паркирање на зеленим површинама, тротоарима и бициклистичким стазама и у пешачкој зони, а патроле Комуналне милиције обилазиће град с укупно пет возила и десет бицикала опремљених камерама.

У протеклом периоду обављени су тестирање и техничка припрема система, тако да је процесуирање уочених прекршаја и кажњавање почело првог радног дана, након првомајских празника.

– Сви наш систем пореде са београдским оком соколовим, али је основна разлика у томе што, осим саобраћајница, он контролише и зелене површине, пешачке зоне, тротоаре и бициклистичке стазе – објаснио је Јелушић. – Од Нове године смо тестирали систем, јер је било неопходно урадити геолоцирање паркинг површина, како бисмо те просторе искључили из обухвата кажњавања, те проверили функционисање у аутоматском режиму са другим софтверима и базама података. Реч је о великом послу, који је завршен у довољном обиму да можемо почети са контролом саобраћајница и других комуналних површина. Требало је повезати систем са софтвером Министарства унутрашњих послова, како бисмо на основу регистарских таблица возила у прекршају могли да, у аутоматском режиму, добијемо све податке о власнику, а не појединачно, по сваком уоченом прекршају, јер би то изискивало велике људске ресурсе.

Фото: Dnevnik.rs

Казна од 5.000 до 150.000 динара

Казна за паркирање и заустављање на зеленој површини наплаћиваће се 25.000 динара физичким лицима, односно 150.000 уколико је реч о правном лицу, док ће тај прекршај предузетнике коштати 75.000. Паркирање на јавној површини, тротоару, бициклистичкој стази и у пешачкој зони кажњаваће се са 5.000 динара (физичка лица), 15.000 (предузетници) и 25.000 (правна лица), односно 10.000 (одговорно лице у фирми), а исти износи предвиђени су и за паркирање на саобраћајној траци. За неодазивање на позив о изјашњењу физичка лица мораће да плате 25.000 динара, правна 150.000 (одговорно лице 25.000), а предузетници 25.000. Казна за покривање регистарске таблице износи 20.000. Уколико правно лице или предузетник уплати казну у року од осам дана, биће ослобођено плаћања 50 одсто износа и подразумева се да је уплата уједно и изјашњење. Ако странка жели да се изјасни да је неко други извршио прекршај, могуће је доћи у зграду Инспекцијских органа заједно с оним ко прихвата да је одговоран. Други начин је да власник возила пошаље исту изјаву, оверену код нотара. 


На „белој листи” налазе се, односно од кажњавања су изузета возила Полиције, Хитне помоћи, Ватрогасне службе и комуналних служби на дневним задацима. 

Возила „НС патрол” система праве два круга и, уколико камере у другом уоче возило на површини која није предвиђена за паркирање, регистарске ознаке се шаљу серверима МУП-а на проверу власника. Софтвер обрађује пристигле податке, креирају се обавештења власницима возила и такви фајлови се шаљу једном недељно Јавном предузећу „Пошта Србије”, па дистрибуирају на адресе грађана или правних лица, у зависности од тога ко је власник возила.

– Задржавање дуже од три минута сматра се паркирањем, иако су укључена сва четири мигавца – објаснио је Јелушић. – У случајевима када камере на аутомобилима не могу да препознају регистарске таблице, јер су прљаве, намерно прекривене или је гепек отворен, систем алармира возача, који обавештава патроле на бициклима, а геолокација таквог возила видљива је свима у систему.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести