Сваки други запослен технолошки вишак

Једина преостала фабрика из металског комплекса у Новом Саду „Новкабел” преживљава тешке дане. У новосадској Фабрици каблова није још направљен план реорганизације, премда је

Агенција за приватизацију још у септембру прошле године раскинула купопродајни уговор с кипарским купцем „Ист поинт” због неиспуњавања уговора о продаји.

– Затворена су два погона за прављење сировина, гранулата ПВЦ и миксер-гуме – каже председник синдиката у Фабрици каблова Милутин Лошић. – Купују се сировине лошијег квалитета и производи се велика количина отпада. Продају се машине које су могле да раде, а купљене су неке које до данас нису направиле ни метар кабла за продају. Уместо  очекиваног унапређења пословања после раскида приватизације, очувања вредне имовине, тржишта и социјално економског положаја запослених, из месеца у месец ситуација је све гора па се поставља питање могућности поновне – успешније приватизације, обезбеђивања наставка производње и зарада за запослене. Сумњамо да се руководство фабрике прекомерно задужило јер нам плате стижу на време, а фабрика месецима не ради, машине су неупослене. Радници долазе на посао, али не раде јер нема сировина, премда постоје уговорени послови.

Лошић сматра да је због свега тога „Новкабел” добар пример како се фабрика може уништити мада има тржиште, перспективу и запослене.

По његовим речима, о свему су обавештени Агенција за приватизацију и Министарство привреде, али одговора нема па ће се запослени организовати да би заштитили „Новкабел” који ради готово век. 

– Прошле седмице је био састанак на којем је речено да „Новкабел” неће ићи у стечај, али да је обим производње мали у односу на број запослених – 558 радника. Запосленима се нуди социјални програм, али га нерадо прихватају па је притисак на њих све већи – наводи Лошић, додајући да се прича да је чак 230 радника технолошки вишак.

Директор „Новкабела” Драган Цветковић негирао је те наводе, рекавши да фабрика ради спрам тржишта.

– Потражња за основним производом – кабловима – није као некада – казао је Цветковић. – Морамо се прилагодити новим условима јер у свету нема инвестиција у грађевинарству, а каблови су основни у свакој градњи.

Потврдио је да фабрика још нема план реорганизације, али да се он ради.

– Министарству рада смо се обратили за социјални програм. Не приморавамо раднике да се јаве, већ је одлазак на добровољној основи – рекао је директор.

Није желео да каже с каквим финансијама је „Новкабел” завршио 2014. годину, сматарајући да би то било непословно, али је потврдио да је на рачуну Фабрике каблова, која је у потпуности у власништву државе, исказан минус.

З. Делић

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести