Свечано завршена акција За сунчану јесен живота

Уручењем награда на свечаности у ресторану „Романов” је завршена акција „За сунчану јесен живота” коју већ 40 година спроводи Црвени крст Новог Сада.
д
Фото: Dnevnik.rs

Том приликом су на основу пристиглих пријава награђени најстарија суграђанка Новог Сада Илона Ковач, брачни пар Кристина и Лазар Петковић, који су најдуже у браку, најстарија волонтерка Црвеног крста Вера Караyић, али и деца победници на Конкурсу за ликовне и литерарне радове на тему „Моји баба и деда”.

Седамдесет седмогодишња Новосађанка Вера Караyић већ 49 година је активна волонтерка у Црвеном крсту, а како је нагласила, почела је када се запослила у школи. Признала је и да је веома срећна због признања које је добила, те да је усрећује чињеница да на окупљањима види младе волонтере, који замењују њих старије.

Најстарија Новосађанка је Илона Ковач, брачни пар Кристина и Лазар Петковић су најдуже у браку, а Вера Караyић већ 49 година је активна волонтерка у Црвеном крсту
Фото: Dnevnik.rs

– Када сам почела да радим као професор у Гимназији, диркеторка ме је задужила да водим Црвени крст школе, а после сам почела да водим матуранте на добровољно давање крви – рекла је Вера Караyић. – Мотивисала ме је љубав и то што сам знала да радим нешто добро и у чему уживам. То је мој савет за млађе: да се опробају као волонтери и раде нешто што их у души мотивише, а онда и ствара велику радост. Усмерила сам се на ћерку и унуку, која је данас такође награђена на литерарном конкурсу.

Кристина и Лазар Петковић су нам се похвалили да су у браку 59 година и четири месеца. Како кажу, иако нису имали много проблема у заједничком животу, све су премостили узајамном љубављу и поштовањем. 

Фото: Dnevnik.rs

– Ја сам се за њега удала а нисам имала ни 18 година, и ево нас, још увек смо заједно и идемо до краја – нагласила је Кристина Петковић, а њен супруг Лазар је додао да имају двоје деце, троје унучића, као и да су недавно добили и две праунуке, те да их сви они држе позитивним и пуним живота.

– Брачи парови треба да буду толерантни једно према другом, да имају разумевања, да се не свађају око ситница, једном морам ја да попустим, а једном она, то тако иде – истакао је Лазар Петковић. 


Добра сарадња у корист старијих

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић казао је да Град традиционално сарађује с Црвеним крстом који увек припреми богат програм доступан свима.

– Град ту активност веома снажно подржава јер је то потреба старијих људи и ми смо увек тежили да у својим програмима и њиховим унапређењем идемо у сусрет потреба свих наших корисника, а то су у овом случају старији људи, којих имамо у све већем броју – нагласио је Николић, и додао да је посебно важна сарадња с младим нараштајима, који, како је рекао, и треба да се укључе у сарадњу са старијима.


Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић је рекао да је циљ да се скрене пажња на старије суграђане те да и најмлађи обрате пажњу на њих.

Фото: Dnevnik.rs

– Из тих разлога сваке године и расписујемо наградне ликовне и литерарне конкурсе у Предшколској установи „Радосно детињство” и за ученике нижих разреда основних школа – казао је Лазић. – Током октобра организујемо низ активности које су посвећене старијим суграђанима. Једна од активности коју не заборављамо је да обиђемо старије суграђане који су у стању социјалне угрожености. Веома смо посвећени нашим старијим волонтерима да нам не остану заборављени и запостављени јер су они овом граду поделили хиљаде волонтерских сати кад год је било потребно.

Текст и фото: В. Бијелић

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести