Такмичење ОШ „Васа Стајић”: Вежбом до знања о сналажењу у непогодама

Такмичење у смањењу ризика и ублажавању последица од елементарних непогода и других врста опасности одржано је јуче у ОШ „Васа Стајић”, као завршница програма „Јачање капацитета локалне заједнице за смањење ризика и последица од елементарних непогода и других типова несрећа”.
1
Фото: Црвени крст

– Један од традиционалних програма Црвеног крста је и ефикасан одговор на несреће, а његов основни циљ је смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опасности – рекао је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић. – Програм је одобрила Влада Србије 5. августа ове године и реализује се у 83 школе у Србији. Обухваћено је око 20.000 ученика, а једна од школа у којој спроводимо програм је и ОШ „Васа Стајић”. Од војвођанских градова у програм је укључена и Сремска Митровица.

Како је објаснио, програмом су обухваћена четири одељења ученика трећих разреда поменуте школе. С едукованим волонтерима Црвеног крста, 104 ученика су прошла 19 радионица, које су се односиле на глобалне климатске промене, поплаве, пожаре, земљотресе, громове, град и слично. Нагласак је стављен на подизање свести о систему раног упозоравања и спремности за спровођење мера самозаштите и међусобне заштите и овладавање деце основним знањима и вештинама.

– У разговору са секретаром Црвеног крста сам сазнала за тај пројекат и да он треба да се реализује у једној од основних школа у Новом Саду, стога сам га питала да ли бисмо ми могли бити та школа – казала је директорка ОШ „Васа Стајић” Јасмина Пастоњицки. – Идеја је одлична и подразумева рад с децом од девет и десет година када она, примерено теми која је прилагођена њиховом узрасту, уче како да реагују у непредвиђеним ситуацијама. Најбитније је да су деца била задовољна, што се показало на завршном такмичењу. Прво су била задовољна тиме што су била део пројекта и што су имала прилику да нешто науче, а затим и да покажу све што су савладала.

По речима учитељице те школе Илдико Галко, радионице су текле од краја октобра до прошле недеље. Теме су биле различите, а с обученим волонтерима Црвеног крста два пута недељно вежбали су по 45 минута како се понашати у случају земљотреса, поплава, те пружање прве помоћи.

– Научио сам много тога – казао је учесник на такмичењу Вања Пролић. – Сазнао сам како треба поступити у случају пожара, цунамија, земљотреса и слично. Када нас задеси пожар, морамо да чучнемо јер дим увек иде горе и не треба да покушавамо да гасимо ватру, већ зовемо ватрогасце и да се што пре евакуишемо. Веома ми се свидело такмичење. Мој задатак је био да прикажем шта треба припремити у случају евакуације, а то су пасош, лична карта, карта Србије, вода, конзервирана храна и слично.

Вањина другарица Емилија Баборац се сложила да је оно што су научили од великог значаја за њих и пресрећна је што је баш она могла да учествује у том програму.

– Научила сам свашта, шта су то цунамији, пожари, поплаве, земљотреси и још много других ствари, али и то да, уколико нас задеси земљотрес, треба да се сакријем испод стола, у шток од врата или ћошак – каже Емилија, додајући да је веома битно остати смирен.

Она је на такмичењу показала шта је то пожарни троугао, али је морала и да разврста гориве од негоривих материјала.

И. Бакмаз

Фото: Црвени крст Новог Сада

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести